21 Μαρ 2015

Μήνυμα Καμμένου για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσής τους από τον τουρκικό ζυγό, βρίσκοντας την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων....

Στις δηλώσεις του αφού μίλησε για την ελληνική επανάσταση του 1821 αναφέρθηκε στη μάχη των Καλαβρύτων κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, επαναφέροντας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική επέτειος την οποία γιορτάζουμε εδώ στα Καλάβρυτα. Είναι η αρχή της ελληνικής επανάστασης όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της λευτεριάς. Ξεκίνησε η επανάσταση από λίγους αλλά ψυχωμένους που απέδειξαν ότι οι λίγοι όταν έχουν ψυχή και όταν υπερασπίζονται την εθνική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας είναι ισχυρότεροι όλων των άλλων.
Τιμούμε τα Καλάβρυτα, μία πόλη που δεν είναι τυχαία στην ελληνική ιστορία και δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι. Από εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση αλλά εδώ χτύπησε και ο Γερμανός κατακτητής σφαγιάζοντας, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το σύνολο του πληθυσμού.

Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης, θέλω να σας δηλώσω ότι είμαστε πλέον στη θέση με τα νέα στοιχεία τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα αρχεία της Βέρμαχτ, να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και την καταδίκη του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα.

Σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα παραδώσουμε στο δήμαρχο Καλαβρύτων όλα τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί μία ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχει ξεκινήσει το έργο αυτό, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τη Δευτέρα υπάρχει η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να πω ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικές οι τελευταίες αυτές ημέρες. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός απέδειξαν ότι όταν διεκδικείς το δίκιο, τότε μπορείς και να συνδιαλέγεσαι με όλους. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κράτησαν μία έντιμη και δίκαιη στάση, ζητώντας τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την εντολή που λάβαμε στις εκλογές στις 25ης Ιανουαρίου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η έκβαση αυτών των συνομιλιών είναι θετική και που οι εταίροι μας αντιλήφθησαν ότι δεν μπορεί να διοικείται μία χώρα από μία κυβέρνηση η οποία μεταφράζει τα νομοσχέδια τα που της στέλνουν, αλλά εφαρμόζοντας την εντολή που δίνει ο λαός. Θεωρώ ότι η απόφαση να ακολουθηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μια πρώτη αποτίμηση λοιπόν της Συνόδου;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση πέτυχε αυτό το οποίο ζήτησε, μια γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο, εφαρμόζοντας μια πολιτική στην οποία δεν θα υπάρχουν νέα εξοντωτικά μέτρα για τον ελληνικό λαό και εφαρμόζοντας την πολιτική την οποία έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι. Δε ξέρω αν κάποιοι το θέλουν. Μπορεί, κάποιοι, να πιστεύουν, λόγω της ιστορίας τους, ότι στις Δημοκρατίες, εντολές δίνουν άλλοι πλην του λαού. Και λυπάμαι γιατί κάποιοι εξ αυτών έχουν κυβερνητικές θέσεις. Θα πρέπει να καταλάβουν - και αυτό αφορά τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, την Ελλάδα - ότι την επιλογή των κυβερνήσεων την κάνουν οι λαοί. Δε την κάνουν ούτε οι πιστωτές ούτε οι θεσμοί. Πρέπει λοιπόν να σεβαστούν τη Δημοκρατία, να σεβαστούν το Σύνταγμα, να σεβαστούν την εθνική ανεξαρτησία των χωρών και να θυμηθούν ότι στην Ευρώπη όλες οι χώρες είμαστε ισότιμες.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με τις αποζημιώσεις, μιας και είμαστε στα Καλάβρυτα, οι απόγονοι των θυμάτων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων εκφράζουν φόβους μήπως πάνε σε δεύτερη μοίρα οι δικές τους διεκδικήσεις.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει δεύτερη μοίρα. Αυτή τη στιγμή, σας είπα, ότι υπάρχουν καινούρια στοιχεία. Και για την ελληνική δικονομία αλλά και για το διεθνές δίκαιο όταν προκύπτουν καινούρια αποδεικτικά στοιχεία, οι διαδικασίες ξεκινούν από την αρχή. Υπάρχουν για τα Καλάβρυτα αλλά και για άλλες μαρτυρικές πόλεις, για όλη την Ελλάδα, από τα στοιχεία της Βέρμαχτ τα οποία τα πήραμε επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζουν όλοι.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Οι Γερμανοί λένε ότι δε τα δέχονται.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτόν τον τόπο έχει χυθεί πολύ αίμα για να σχολιάσω τη δήλωση του γερμανού εκπροσώπου.