26 Μαρ 2015

Κυβέρνηση: Να πάψει η ΝΔ να εμπλέκει τη χώρα στο μνημονιακό παρελθόν

«Το Μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της δανειακής σύμβασης, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Τα παραπάνω τόνισαν, αργά το βράδυ της...
Πέμπτης (26/03/2015), κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί συνέχεια του μνημονίου».
«Η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως «η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών, καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».
«Η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης», υποστήριξαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενοι: «Αν είχαμε υπογράψει συνέχιση του Μνημονίου, τότε ποιος ο λόγος των διαπραγματεύσεων; Η νέα ελληνική κυβέρνηση, απλά θα συνέχιζε να εφαρμόζει όσα της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι φανερό σε όλους ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται – το αντίθετο. Θυμίζουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες – κι αυτό σε αντιδιαστολή με το mail Χαρδούβελη».
«Ο κ. Σαμαράς στην ουσία κάνει αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έφτασαν στην Αθήνα. Παρά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου – που δεν μιλάει για ολοκλήρωση του "τρέχοντος προγράμματος"- ο κ. Σαμαράς και τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούσαν πως στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη χώρα. Γι' αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκλήθηκε η "επταμερής συνάντηση" στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της απόφασης 20ης Φεβρουαρίου. Και αυτό ακριβώς έγινε», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αν θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να μην προσπαθεί, έστω και μέσω ρητορικών σχημάτων, να εμπλέξει τη χώρα στο μνημονιακό παρελθόν. Κατανοητή η δύναμη της συνήθειας, κατανοητή και η αδυναμία αντιπολίτευσης. Στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξαν κύκλοι της κυβέρνησης.