17 Μαρ 2015

Ρευστότητα υπό όρους στην Ελλάδα από τον Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα εποπτείας από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν ....
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Γιούνκερ επισήμανε μεταξύ άλλων πως η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα. 
 

Στο μεταξύ μιλώντας σε συζήτηση του ιδρύματος Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Κομισιόν έκανε πολλές αναφορές στην Ελλάδα και τάχθηκε ξανά ενός ενδεχόμενου Grexit.
«Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη».
Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίχτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οποιαδήποτε χώρα εφάρμοζε μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». 
Σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλά ανέφερε επίσης ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. «Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο μία δημοκρατία αλλά 19» τόνισε και πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να σέβονται το ένα το άλλο. «Θέλω να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε. 
Στην εκδήλωση όταν ρωτήθηκε πάντως για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα υποστήριξε ότι συζήτησε το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και το εξετάζει αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα για το θέμα. 
 
Πηγή: tvxs.gr