27 Μαρ 2015

Σενάρια «διπλού» νομίσματος για την Ελλάδα διαρρέουν οι Βρυξέλλες

Νέα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρνουν στην επιφάνεια αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.«Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να...
αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις στο εσωτερικό αν δεν εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους», ανέφεραν αξιωματούχοι στην ευρωζώνη.
«Κάποια στιγμή όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να αρχίσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοι τους θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ποσό Χ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.
«Οι υποσχετικές αυτές θα άρχιζαν να κυκλοφορούν γρήγορα στην δευτερογενή αγορά μια μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ και θα γίνονταν "νόμισμα", όποια και αν είναι το όνομα του, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ» πρόσθεσε.
«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση καθώς θα ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθέρωναν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιοδήποτε ζήτημα για παράλληλο νόμισμα, λέγοντας ότι αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές.