24 Μαρ 2015

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας έφερε την άνοιξη

Ηπιότερους τόνους υιοθετεί ο γερμανικός Τύπος στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης, στον απόηχο της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο...
Βερολίνο.«Φιλικός τόνος, ασυμφωνία επί της ουσίας», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με την εφημερίδα να επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αν τα φαινόμενα δεν απατούν, η συνάντηση στο Βερολίνο έδειξε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καλή θέληση».
Επιπλέον, ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα «έχασε πολύτιμο χρόνο. (…) Με πολιτικούς θεατρινισμούς, προσπάθειες εκβιασμού και τροφοδοτώντας αντιγερμανικά αισθήματα (…)».
Και καταλήγει η εφημερίδα: «Μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο ο Τσίπρας έχει ίσως πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα κίνητρα και τους στόχους της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής: ηγεμονικές επιδιώξεις και ‘επιβολή' δεν ανήκουν σε αυτή. Αν θέλει (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να παραμείνει σεβαστός εταίρος στην Ευρώπη, πρέπει να ενεργήσει αναλόγως. (…) Υποσχέθηκε πίστη στις συμφωνίες. Αυτό συνιστά ήδη πρόοδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρωτοσέλιδο της οικονομική Handelsblatt. Όπως επισημαίνεται, «η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας «αναζητούν μία κοινή βάση. (…) Ωστόσο, πέρα από τη λεκτική διατύπωση της βούλησης για συνεργασία δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης».
«Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί προ πολλού», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung, με τον αρθρογράφο της να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Καγκελάριος δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αγνοεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να αντιληφθεί ως ευκαιρία την ανάδειξη ενός πρωθυπουργού που για πρώτη φορά δεν ανήκει στην 'παλιά ομάδα κλεπτοκρατών' [...]».
Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Η Μέρκελ θα πρέπει να αντιμετωπίζει τον Τσίπρα ως ισότιμο εταίρο, να αποδεχθεί μία επιβράδυνση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού και να παρατείνει τη χρηματοδότηση της Αθήνας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ισχυρά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής ενίσχυσης και αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, επενδυτές μπορούν να βρεθούν μόνο εφόσον από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας φανεί πρόθυμος να αναδιοργανώσει πραγματικά τη χώρα του και να επιτρέψει τους έξωθεν ελέγχους».
Για «γερμανοελληνική άνοιξη» κάνει λόγο το σχόλιο της Deutsche Welle. Όπως επισημαίνεται, «όποιος πιστεύει ότι η ΕΕ είναι απλά ένα γραφειοκρατικό τέρας και τίποτα άλλο, προφανώς δεν ενδιαφέρεται και για τη μοίρα της Ελλάδας. Όποιος θεωρεί το ενιαίο νόμισμα ένα αμάρτημα της νομισματικής πολιτικής, παρακαλά για την οριστική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Και ελπίζει ότι μια τέτοια κατάρρευση θα συμπαρέσυρε στον Καιάδα και το ευρώ. Έτσι βλέπουν τα πράγματα οι κυνικοί, οι εγωιστές, οι εθνικιστές.
«Τσακωθείτε επιτέλους!», γράφει σε εμφατικό τόνο το περιοδικό Spiegel, απευθυνόμενο στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση, «οι γερμανοελληνικές σχέσεις είναι κακές. Αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Ωστόσο, στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα η Άνγκελα Μέρκελ αποφεύγει μία πραγματική συζήτηση. Η διαμάχη θα πρέπει να διεξαχθεί επιτέλους ανοικτά – μόνο έτσι μπορεί στη συνέχεια και να τερματιστεί».
Η Tageszeitung τέλος καλεί τη γερμανική πλευρά (τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες) να σταματήσει την απαξιωτική κριτική κατά της Ελλάδας. Όπως εκτιμά, «με την υποδοχή του έλληνα πρωθυπουργού η γερμανίδα καγκελάριος έστειλε ένα μήνυμα στη γερμανική κοινή γνώμη: Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η χαιρέκακη και απαξιωτική κριτική κατά της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο έθεσε μία χαρμόσυνη αντίστιξη στην αφόρητη κακοφωνία, η οποία διαρκώς διογκωνόταν από την αρχή της χρονιάς και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή:http://tvxs.gr