27 Μαρ 2015

Εκλεισε η λίστα μεταρρυθμίσεων ύψους 3 δις ευρώ

Παρεμβάσεις 3 δις ευρώ περιλαμβάνει η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται εντός της ημέρας στους θεσμούς.Η λίστα δεν περιλαμβάνει, όπως τονίζουν...
πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «υφεσιακά μέτρα» και θέτει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 1,5%, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι «οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.»
Κατά τις ίδιες πηγές, «οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.»
Μετά τη συζήτηση στο Brussels Group θα συγκληθεί πιθανότατα τη Δευτέρα συνεδρίαση και του  EuroWorkingGroup.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συνεδριάσει το Eurogroup  την Τετάρτη για την τελική έγκριση των μεταρρυθμίσεων.
Η λίστα έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πηγή:http://tvxs.gr