9 Δεκ 2014

Δίμηνη παράταση αποφάσισε το Eurogroup

Συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup
REUTERS
Συντάκτης: efsyn.gr
Δίμηνη παράταση (ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015) για το ελληνικό πρόγραμμα αποφάσισε το Eurogroup. Το σχετικό αίτημα θα στείλουν επισήμως οι ελληνικές αρχές, αύριο, Τρίτη.
Σήμερα το βράδυ, οι υπηρεσίες της τρόικας θα ....
ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση, με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το αίτημα αυτό υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανέφερε πως «θα αποφασίσουμε για το μέλλον, εάν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα», προσθέτοντας πως δύο μήνες είναι ικανός χρόνος για να γίνει ό,τι χρειάζεται. Όπως σημείωσε, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup συμπλήρωσε πως η ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. 
Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει (για τις 17 Δεκεμβρίου) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση».
Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες προανήγγειλαν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα. 
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη επίσημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν πως αποστολή του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η αποστολή θα έχει τη μορφή «τεχνικού κλιμακίου», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ή θα πρόκειται για «ολοκληρωμένη αποστολή». Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο υπεύθυνος της Αποστολής του Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συμμετέχει στις συζητήσεις.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα 
«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην  ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη που παρουσιάζουν βελτίωση, αντανακλούν τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις οποίες προχώρησαν οι Έλληνες πολίτες και ελληνικές αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την επιστροφή στης Ελλάδας σε βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και για τη  δημιουργία θέσεων απασχόληση. Καλωσορίζουμε, επίσης, την  πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015 μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1, 8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.
»Ως εκ τούτου το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή τεχνικής παράτασης δύο μηνών του σημερινού προγράμματος. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της τρόικας να προετοιμάσουν μια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τρέχον πρόγραμμα και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να ενημερώσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση του σημερινού προγράμματος ως το τέλος του έτους. 
»Παράλληλα ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως θα ήταν συνετό να υπάρξει παράταση των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τον Φεβρουάριο του 2015. Το Eurogroup εξετάζει θετικά αυτή την παράταση. Εφόσον υπάρξει η σχετική αίτηση από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους. 
»Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν  κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την εκπλήρωση όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης διάκεινται θετικά στη χορήγηση προς την Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης εάν η Ελλάδα το ζητήσει και υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκκρεμούν στον πλαίσιο της σημερινής αξιολόγησης.»
 
Πηγή: efsyn.gr