4 Δεκ 2014

Ημερομηνία τελεσίγραφο από Βρυξέλλες για συμφωνία, με παράταση μνημονίου

Συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου ζήτησε το EuroWorking Group από Ελλάδα και τρόικα, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.  Την ίδια στιγμή 6μηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζουν oι υπουργοί της...
ευρωζώνης, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ίσως απαιτηθεί μια «βραχυχρόνια τεχνική παράταση», κάνοντας λόγο για παράταση λίγων εβδομάδων.. Στη σκιά των εξελίξεων έκτακτη συνάντηση θα έχουν αύριο οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η επέκταση του μνημονίου κρίνεται απαραίτητη σύμφωνα με το δημοσίευμα  καθώς δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου το κλιμάκιο των δανειστών να επιστρέψει για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας  και να ανοίξει τη στρόφιγγα των 1,8 διs. ευρώ της επόμενης δόσης.
«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου», αναφέρει το έγγραφο το οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.
Το έγγραφο ανέφερε ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.
Πηγή:http://tvxs.gr