30 Δεκ 2014

Ανακοίνωση της Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΛΤΑ

Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής!
Ανακοίνωση 
  Δεκέμβρης 2014 
Εργαζόμενες-οι 
Η τραγωδία που ζούμε φτάνει στο τέλος της.
Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής!
Οι εκλογές που έρχονται, θα είναι ανάσα ζωής για ολόκληρη την κοινωνία. Θα είναι λύτρωση και ευκαιρία για ένα λαό τσαλαπατημένο από τις τρόικες και τα μνημόνια.
Η πατρίδα μας θα απαλλαγεί από το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων. Το καθεστώς που χρεοκόπησε την ....



κοινωνία για να επιβιώσει το ίδιο και οι άνθρωποί του.

Η κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.

Θα αφήσει πίσω της καταστροφή και κοινωνικά ερείπια.

Θα αφήσει πίσω της ένα διαλυμένο Ταχυδρομείο που το οδήγησε στην συρρίκνωση και την απαξίωση.
Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει την χώρα όπως και το Δημόσιο Ταχυδρομείο.
 

Να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση



Η πρωτοφανής εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει τα ΕΛΤΑ σήμερα, είναι πολιτική επιλογή για την ενίσχυση του ιδιωτικού ταχυδρομικού τομέα σε βάρος του Δημόσιου Ταχυδρομείου

Η οικονομική κρίση, οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων για ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, η ύφεση,  η ανεξέλεγκτη στην ουσία λειτουργία των ιδιωτικών εταιρειών, έχουν καθοριστικές επιπτώσεις και στο Ταχυδρομείο. Αποτυπώνεται καθαρά στον όγκο της δουλειάς, στα έσοδά και στις θέσεις εργασίας.

Η πολιτική απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς πού επέβαλε η ΕΕ και εφαρμόζεται από 1-1-2013, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη προετοιμασίας, ενόψει αυτών των εξελίξεων,  στραγγαλίζουν περαιτέρω οικονομικά τα ΕΛΤΑ. Η ψήφιση του νόμου 4053/2012, στην ουσία νομιμοποίησε την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών ταχυδρομικών εταιρειών και επιβάλλει το μοίρασμα του ταχυδρομικού έργου, όχι με ισότιμους όρους.

Η διοίκηση υλοποιεί με θρησκευτική ευλάβεια ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο έμμεσης ιδιωτικοποίησης. Ο οργανισμός τεμαχίζεται και εκποιείται. Ολόκληρα κομμάτια ταχυδρομικού έργου μοιράζονται σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι αυτονόητο πως η διορισμένη διοίκηση του ΕΛΤΑ από σήμερα είναι υπηρεσιακή, εφόσον βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με αναθέσεις έργου, διαγωνισμούς, αξιολογήσεις και τοποθετήσεις στελεχών, που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.

Οφείλει  να σταματήσει κάθε  πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και να περιοριστεί στην καθημερινή διαχείριση.  

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική για τις ΔΕΚΟ.



Οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ



Το κόμμα μας έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το Δημόσιο Ταχυδρομείο.

Έφερε στη Βουλή, με ερωτήσεις, όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τον οργανισμό και τους εργαζόμενους.

Οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερωτήσεις για:

- Τον διαχωρισμό του ΤΤ σε καλό και κακό και την μεγάλη ζημιά που υπέστη το Ταχυδρομείο, με την μεταφορά του 10% των μετοχών που κατείχε, στο κακό Ταμιευτήριο, σε αντίθεση με αυτό που κατείχε το Ταμιευτήριο στα ΕΛΤΑ και μεταφέρθηκε στην EYROBANK. Η  αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει ευθύνες για αυτή την επιλογή.

- Την αποζημίωση των καθολικών υπηρεσιών.

- Τις οφειλές του κράτους στο Ταχυδρομείο.

- Τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα εγκεκριμένα κονδύλια που θα βοηθούσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΕΛΤΑ και χάθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης.

- Το κλείσιμο ταχ. γραφείων, κυρίως στην περιφέρεια χωρίς κριτήρια.

- Την απαξίωση και την συρρίκνωση του Δημόσιου Ταχυδρομείου.

- Τον τεμαχισμό του ΕΛΤΑ και την εκχώρηση έργου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

- Τις παράνομες προσλήψεις ενοικιαζομένων, μέσω των εργολάβων, που στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τους εποχικούς και ενέχουν οσμή σκανδάλου.

- Τις εκδικητικές μεταθέσεις- διώξεις εργαζομένων.

Αυτές ήταν οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την περίοδο που πέρασε.

Υπερασπίστηκε τους Εργαζόμενους και το Δημόσιο Ταχυδρομείο.



Οι δεσμεύσεις μας



Το κόμμα μας καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους την μνημονιακή συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όσους μας έφτασαν ως εδώ.

Να δώσουν δύναμη και ξεκάθαρη κοινοβουλευτική  πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ!

Όλοι μαζί, να δούμε την επόμενη μέρα!

Είμαστε έτοιμοι και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου Ταχυδρομείου.

● Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το εκτροφείο σκανδάλων, όπως το χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος μας. Κατά συνέπεια τελειώνει  κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και επανέρχονται τα δικαιώματα των μετοχών του στο δημόσιο.

● Είναι προγραμματική μας θέση η δημιουργία Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ. Μια νέα λαϊκή τράπεζα της γειτονιάς που θα έχει κυρίως χαρακτήρα αποταμιευτικό και θα αξιοποιήσει το μεγάλο δίκτυο του Ταχυδρομείου, τις σημερινές δυνατότητές του (GIRO), αλλά και την καθημερινή παρουσία του σε κάθε σπίτι σε ολόκληρη την Ελλάδα..

● Είναι πολιτική επιλογή μας η ανάπτυξη και η ενίσχυση του Δημόσιου  Ταχυδρομείου. Ανήκει στις βασικές υποδομές της χώρας και αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει.

● Είναι δέσμευσή μας για ένα καθολικά Δημόσιο Ταχυδρομείο, με ξεκάθαρο κοινωνικό ρόλο και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε:

- Να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας,

- Να έχει καθημερινή παρουσία σε κάθε σημείο της πατρίδας μας,

- Να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο,

- Να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με ασφάλεια, ταχύτητα , προσιτές τιμές σε όλους και ιδιαίτερα στα αδύνατα οικονομικά στρώματα,

- Να ενδιαφέρεται για τις οικονομικές του επιδόσεις, χωρίς όμως να αποτελεί κριτήριο η κερδοφορία του με την κεφαλαιοκρατική αντίληψη,

- Να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, στην απασχόληση, στην καινοτομία, στην τεχνολογική εξέλιξη, στην πολιτιστική αναβάθμιση καθώς το Δημόσιο Ταχυδρομείο είναι φορέας πολιτισμού.



Οι δυνατότητες



Το Ταχυδρομείο έχει δυνατότητες  να αναπτυχθεί  ως Δημόσιος Οργανισμός, χρειάζεται όμως στρατηγική ανάπτυξης και πολιτική βούληση.

Έχει ένα μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι το δίκτυό του, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο. Έχει τους ανθρώπους και την ιστορία του.

Παρ’ όλα αυτά, σε τομείς με δυναμική ανάπτυξη, στο καθαρά ταχυδρομικό έργο, όπως τα δέματα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ειδική διαχείριση, οι ταχυμεταφορές, που θα έδιναν ώθηση και έσοδα, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες απ’ το παραδοσιακό έργο που φθίνει συνεχώς, το μερίδιο του είναι ασήμαντο και χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Εκεί είναι το μέλλον του ταχυδρομείου. Εκεί πρέπει να στοχεύσει.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής διοίκησης, που δεν κατάφερε να προσανατολίσει τα ΕΛΤΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία δεν πήρε, κανένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δεν έκανε. Αντίθετα επέλεξε προϊόντα και υπηρεσίες αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας (τσίχλες, λαχεία), που δεν απέδωσαν τίποτα.

Δεν μπορεί οι ιδιωτικές εταιρίες να αυξάνουν τον όγκο δουλειάς και τα έσοδα τους και το Δημόσιο Ταχυδρομείο να παραμένει ο φτωχός συγγενής, με ασήμαντο μερίδιο αγοράς.



Εργαζόμενες –οι



Έτσι οραματιζόμαστε εμείς το Δημόσιο Ταχυδρομείο.

Αυτή την πρόταση καταθέτουμε .

Δεν είναι μονόδρομος ο νεοφιλελευθερισμός, όπως προσπαθούν να μας πείσουν.

Θέλουμε τον αγώνα και την καθημερινή συμμετοχή όλων σας σε αυτή την προσπάθεια.

Να το πιστέψετε. Μπορούμε ν’ αντιστρέψουμε τα πράγματα!

Έχουμε την πολιτική βούληση να στηρίξουμε ένα πραγματικά Δημόσιο Ταχυδρομείο.

Να είστε βέβαιοι πως θα τελειώσουμε με τις σημερινές  παθογένειες, με την συνδιοίκηση, με την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, με το πελατειακό σύστημα.

Να απαλλαγούμε από το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Το ταχυδρομείο, όπως και ολόκληρος ο δημόσιος τομέας χρειάζονται βαθιές τομές στον προσανατολισμό, στις δομές και στην  λειτουργία τους, ώστε να υπηρετήσουν πραγματικά την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση και θα τολμήσει.

Οι μέρες πού έρχονται φέρνουν την ελπίδα.

Είναι στο μυαλό και στο χέρι μας!



Καλή χρονιά
ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ