27 Νοε 2014

Τα παιδικά χωριά SOS κινδυνεύουν να καταργηθούν!

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ύπαρξη των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταργείται στην πράξη η λειτουργία τους, λόγω υπουργικής απόφασης, που θεσπίζει ιδρυματικό τρόπο οργάνωσης στους χώρους προστασίας παιδιών....
Η «επίμαχη» απόφαση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε σε σχετικό ΦΕΚ στις 17 Οκτωβρίου αναθεωρεί τον τρόπο ίδρυσης και οργάνωσης των μονάδων προστασίας παιδιών και συγχρόνως θέτει νέες προϋποθέσεις για τα κοινωνικά προγράμματα που βρίσκονται σε λειτουργία.

Όπως καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός, «η υπουργική απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει καμία διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη της οικογενειακού τύπου φροντίδας παιδιών, που έχουμε υιοθετήσει στα Χωριά SOS αλλά εφαρμόζει ιδρυματικό τρόπο λειτουργίας».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η απόφαση υποχρεώνει το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτίρια, με αποτέλεσμα να αφαιρεί τη δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο, και θεσπίζει χωροταξικές και κτιριολογικές προδιαγραφές, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαδεδομένες στην Ευρώπη παιδαγωγικές πρακτικές. Και όλα τα παραπάνω «παρά το γεγονός, ότι τα Παιδικά Χωριά SOS κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή προτάσεις που αφορούν σε ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας, καμία από τις οποίες δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση», όπως τονίζει.

«Η απόφαση αυτή αλλάζει τον οικογενειακό τρόπο φροντίδας των παιδιών που εμείς εφαρμόζουμε και μας γυρίζει πίσω στην εποχή των ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα τα Παιδικά Χωριά SOS να μην μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν», προσθέτει ο κ. Σιφνιός.

Σχετική επιστολή απέστειλε το ΔΣ των Παιδικών Χωριών SOS στον υφυπουργό Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, όπου ζητείται να υπάρξει διάλογος και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να θεσπιστούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας.

Εξάλλου, τα Παιδικά Χωριά SOS θα προχωρήσουν σε συνάντηση με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Συνήγορο του Παιδιού προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους στην υπουργική απόφαση.
Πηγή:http://www.newsit.gr