7 Νοε 2014

Ο Guardian αποθεώνει ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του Μάη του '68

Ενα εξαιρετικά κολακευτικό άρθρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί ο Guardian στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 3 αριστερά κόμματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία τα οποία προηγούνται στις ....
δημοσκοπήσεις και πιθανόν να γίνουν κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα, λέει η εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοφιλές κόμμα, με ένα προβάδισμα 11% από την Νέα Δημοκρατία. «Αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα το Φεβρουάριο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελικά σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρει ο Guardian.

Το άρθρο ξεκινά με μια σκηνή από την ταινία του Κώστα Γαβρά, το Κεφάλαιο.Σε ένα οικογενειακό δείπνο, ο διευθυντής μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας τσακώνετα με το θείο του, έναν αριστερό από το κίνημα του Μάη του '68. Κατηγορεί τον ανιψιό του τραπεζίτη, ότι καταστρέφουν χώρες και τις βυθίζουν στα χρέη.
Ο νεαρός του απαντά: «Μα θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος». Ο θείος του μπερδεμένος, ρωτά γιατί. «Επειδή εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα. Οι αριστεροί σου ήθελαν διεθνισμό, τον έχουμε. Τα λεφτά δεν γνωρίζουν σύνορα» του απάντησε.

Ο συντάκτης του άρθρου, αφού περιγράφει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, όπου τα αριστερά κόμματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή, συνεχίζει:
«Αν οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη, αληθινά αριστερή, κυβέρνηση στην Ευρώπη, του χρόνου, το τεστ της επιτυχίας του μπορεί να είναι μια επανάληψη της σκηνής του φιλμ του Γαβρά, όπου ο Γιόσκα Φίσερ θα συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα» λέει ο Guardian και παραθέτει το φανταστικό διάλογο:
«Οταν ο αριστερός της γενιάς του '68 κατηγορήσει τον Ελληνα ηγέτη ότι «εκτρέπει και άλλες χώρες σε επικίνδυνες αριστερές ατραπούς» γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Τσίπρα να απαντά:«Μα θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος». Οταν ο Φίσερ, μπερδεμένος, θα ρωτούσε «γιατί» ο Τσίπρας θα μπορούσε απλά να απαντήσει: «Γιατί εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα»...

Πηγή: iefimerida.gr