30 Νοε 2014

Το e-mail στην τρόικα: Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, "πάγωμα" συντάξεων, τσεκούρι μισθών

- Ακόμη και εντός της ημέρας περιμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας
- Αυξάνεται ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων και "σώζονται" φάρμακα, βιβλία
- Καταργούνται οι συντάξεις πριν τα 62, στα 20 χρόνια αυξάνονται τα ελάχιστα έτη ασφάλισης...

- Μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – "Θύματα" οι νεοπρολαμβανόμενοι
- Όλα όσα προβλέπει το e-mail φωτιά
Ήταν ξημερώματα Κυριακής και μετά από αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάτησε το... πλήκτρο send και έστειλε το e-mail με τις προτάσεις της κυβέρνησης στην τρόικα.
Ένα e-mail φωτιά, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις των τροϊκανών και θα τους πείσει να επιστρέψουν, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η πολυπόθητη συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι τροϊκανοί δεν θα στείλουν το e-mail πίσω και δεν θα αφήσουν, ξανά, μετεξεταστέα την Αθήνα, απαιτώντας περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα.
Δεν είναι μόνο πως η κυβέρνηση θέλει να «κλείσει» τη συμφωνία πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού την άλλη Κυριακή ή πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, είναι πως θέλει να προλάβει και να μην τη βρεί το 2015 χωρίς να έχει υπάρξει λύση. Γιατί αυτό θα σημάνει... παράταση του προγράμματος.

Το e-mail


Αύξηση στο ΦΠΑ στον τουρισμό, κυρίως όσον αφορά στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία, περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε έτσι να βγάλει από την εξίσωση της αύξησης του ΦΠΑ τα φάρμακα και τα βιβλία, θέματα που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Το e-mail στην τρόικα περιλαμβάνει λοιπόν τις εξής προτάσεις:

- Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5% στο 10%. Η τρόικα είχε ζητήσει να φτάσει το 13%
- Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά από το 2019, με τρία χρόνια μεταβατική περίοδο. Η τρόικα ζητούσε να ισχύσει το μέτρο από το 2015. Στο ασφαλιστικό προβλέπεται επίσης η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.500 για να πάρει ένας εργαζόμενος την κατώτερη σύνταξη και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων
- «Πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016-2017
- Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά
- Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ
- Νέοι μισθοί στο Δημόσιο από το 2015. Αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους
- Κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" από τον Ιούλιο του 2015 (επίδομα που αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ). Κόβονται επίσης οδοιπορικά, υπερωρίες και εκτός έδρας.
Πηγή:http://www.newsit.gr