18 Νοε 2014

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Το αποκαλυπτικό βίντεο από την εφόρμηση των δυνάμεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια μετά τη μαζική πορεία για την 41η επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πως οι αστυνομικοί της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΕΛΤΑ...
εφορμούν στα στενά της περιοχής τρομοκρατώντας τους περαστικούς και περνούν από μαγαζιά φωνάζοντας στο κόσμο που βρίσκεται μέσα.
2. Τη δύσκολη θέση, στην οποία φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Κομισιόν ξεκαθαρίζουν αφενός ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αφετέρου αποκλείουν επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, εφόσον δεν τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Αν και το ραντεβού ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έδειξε» στήριξη προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, οι ευρωπαίοι εταίροι επέμειναν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει «μεταμνημονιακή εποχή» δίχως αποδείξεις καλής θέλησης.
3. Την κραυγή αγωνίας που υψώνουν οι κρατούμενοι μετανάστες στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας. Μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα, περιγράφουν εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης στο χώρο, όπου βρίσκονται έγκλειστοι και καταγγέλλουν τη διοίκηση του στρατοπέδου για βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους.
4. Την πρόταση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, για καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κατάληψη. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει την κατάργηση στην πράξη των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων και συγκεκριμένα των γενικών συνελεύσεων.
5. Την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σε εβραϊκή συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, που άναψε για τα καλά και πάλι τη θρυαλλίδα της έντασης, με εκατέρωθεν «βολές» Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
6. Την εμπλοκή του ονόματος πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, στο σκάνδαλο της Hellas Power – Energa. Είχε προηγηθεί καταγγελία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο. Άγνοια για την υπόθεση εξέφρασε ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν. Βασιλάκος.
7. Την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά στη χώρα μας στα χρόνια της ύφεσης και της κρίσης. Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, οι οικογένειες εμφανίζονται σε εξαιρετικά δεινή θέση, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα.
8. Την καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου για το ανακριβές «πόθεν έσχες». Οι κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στο ζεύγος Παπαντωνίου αφορούσαν το ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Lagarde σε τραπεζικό λογαριασμό τους, και το οποίο δεν είχε δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010.
9. Την αποκλειστική συνέντευξη του σπουδαίου ερμηνευτή, στιχουργού και συνθέτη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, στο tvxs.gr και την Κρυσταλλία Πατούλη. Έπειτα από πεντέμιση χρόνια, παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Μικρή Βαλίτσα».
Δείτε, επίσης, το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα και απεικονίζει στιγμιότυπα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις φωτογραφίες τράβηξε ο στρατιώτης και ερασιτέχνης φωτογράφος, George Hackney, ο οποίος κατάφερε να περάσει λαθραία μια μικρή φωτογραφική κάμερα όταν κλήθηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο.  Τέλος, διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου για τους «Χατζηβάτες» και τη «γενιά του Πολυτεχνείου».

 *Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» 
Πηγή:http://tvxs.gr