13 Νοε 2014

Στελέχωση Διευθύνσεων: Πλήρης ευτελισμός της διαδικασίας

Ήταν συνειδητή επιλογή μας να μην ασχοληθούμε μέχρι σήμερα με την διαδικασία στελέχωσης των προκηρυγμένων διευθύνσεων του ΕΛΤΑ, αφενός για να μην δώσουμε την παραμικρή αφορμή για σχόλια περί «παρεμβάσεων» σε ένα υποτιθέμενο «αξιοκρατικό σύστημα» αξιολόγησης προσωπικού αφετέρου, γιατί σεβόμαστε όλους τους υποψηφίους ....
συναδέλφους που διεκδικούν κάποια θέση.
Όμως η τραγελαφική κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από την στελέχωση και κορυφώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε επί του θέματος.

Οι παλιοί συνάδελφοι θυμάστε πως, πριν από 15 χρόνια φτιάχτηκε το σύστημα στελέχωσης των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, με στόχο να βάλει φραγμό στη μέχρι τότε πάγια ταχτική επιλογής των αρεστών του κάθε κόμματος που κυβερνούσε, στις ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Στα πρώτα χρόνια εφαρμογής αυτού του νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού, υπήρξε προσπάθεια των τότε διοικήσεων του ΕΛΤΑ, αλλά και της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ομοσπονδίας εκείνης της εποχής, να επιλέγονται οι πλέον ικανοί συνάδελφοι μας για να στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης, χωρίς βέβαια να εξαλειφθούν τελείως τα παρατράγουδα.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και το, με τους καλύτερους οιωνούς, ξεκίνημα ενός υποτιθέμενου αξιοκρατικού συστήματος στελέχωσης μετεξελίχτηκε σε ένα σύστημα διεκπεραίωσης συνδικαλιστικών και κομματικών ρουσφετιών, αντίστοιχο αν όχι χειρότερο από αυτό του προηγούμενου αιώνα.
Έτσι βλέπουμε σήμερα τον πλήρη ευτελισμό του, σε μια διαδικασία παρωδία που διαρκεί τρεις ολόκληρους μήνες, σε ένα στίβο που διαδραματίζεται μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε κομματικούς και συνδικαλιστικούς στρατούς, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι να επιλέξει τους εκλεκτούς του, ισοπεδώνοντας τυπικά και ουσιαστικά προσόντα συναδέλφων και αναδεικνύοντας την «συνέντευξη» στον κυρίαρχο παράγοντα της επιλογής.

Πόσο υποκριτικό, αλήθεια, ακουγόταν (και ακούγεται) το επιχείρημα εκατέρωθεν (από διοίκηση & ΠΟΣΤ) πως, τα ΕΛΤΑ στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, έχουν ανάγκη την άμεση (!!!) στελέχωση των διευθυντικών θέσεων ευθύνης με ικανά και έμπειρα στελέχη!
Κι αντί αυτού, για τρεις ολόκληρους μήνες επεξεργάζονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, ψάχνοντας την χρυσή τομή, όχι επιλογής των ικανοτέρων, αλλά αυτή που θα ικανοποιεί τις εκατέρωθεν απαιτήσεις και θα δυσαρεστεί όσο γίνεται λιγότερους, χωρίς κανείς, ως φαίνεται, να νοιάζεται για το συμφέρον του Οργανισμού. 
Αποδεικνύεται πως ψάχνουν επιλογές που θα συνεχίζουν να υπηρετούν με το γνωστό τρόπο συγκεκριμένα παραταξιακά συμφέροντα και που θα έχουν το μικρότερο συνδικαλιστικό κόστος (πως αλλιώς να εξηγηθεί η τρίμηνη αναμονή, ώστε να ολοκληρωθεί το εκλογικό συνέδριο της ΠΟΣΤ)! 

Κύριοι, έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής.  
Ισοπεδώνετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, για να ικανοποιήσετε τα ρουσφέτια σας. 
Κρίνετε ως ανεπαρκείς(;) συναδέλφους με μεγάλη εμπειρία, με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους.
Για πόσο ακόμη νομίζετε, πως θα μπορείτε να το κάνετε;
Για πόσο ακόμη θα ανέχονται οι εργαζόμενοι τις πρακτικές σας;
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, ο χρόνος σας τελειώνει.
Να είσαστε σίγουροι πως όσες αδικίες κάνετε, θα αποκατασταθούν σύντομα.

Σύντομα θα καταλάβετε πως, ο ΕΛΤΑ δεν είναι ούτε ξέφραγο αμπέλι, ούτε ιδιοκτησία σας για να έχετε αυτές τις απαράδεκτες καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές.