15 Νοε 2014

Τι ζητάει η τρόικα πριν επιστρέψει στην Αθήνα

Με μόλις τρεις εβδομάδες μακριά από το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου η τρόικα περιμένει και άλλες κινήσεις από την Αθήνα για να έρθει στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.Με την απάντηση της κυβέρνησης στα 19 σημεία που έστειλε η τρόικα πριν από...
10 ημέρες να βρίσκεται στα γραφεία των εκπροσώπων της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» πηγές των Βρυξελλών λένε ότι περιμένουν και άλλες δράσεις από την ελληνική πλευρά για την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου για την επιστροφή της τρόικας αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μια σειρά από τις 19 μεταρρυθμίσεις αλλά όχι όλες. Για τις υπόλοιπες «περιμένουμε ένα σαφές σχέδιο και μία δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν μέσα στο 2015», δηλώνει ο αξιωματούχος.
Τα «ευαίσθητα» σημεία
Η προληπτική γραμμή πίστωσης είναι το σχέδιο που βρίσκεται σε τεχνική επεξεργασία αυτή τη στιγμή σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, αλλά υπάρχουν δύο ευαίσθητα σημεία για την ελληνική πλευρά. Γι να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης χρειάζεται ένα νομικό κείμενο υπογεγραμμένο από τις δύο πλευρές που δεν θα περιγράφεται ως μνημόνιο αλλά περισσότερο ως εταιρική συμφωνία μεταξύ των δύο. Η συμφωνία αυτή δεν θα περιλαμβάνει μια λίστα από υποχρεώσεις, όπως ήταν το μνημόνιο μέχρι σήμερα αλλά 10-15 διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τη Γερμανία.
Το δεύτερο «ευαίσθητο» σημείο είναι ο ρόλος του ΔΝΤ. Παρόλο που η Αθήνα θέλει ο ρόλος του να είναι συμβουλευτικός και περιορισμένος, ορισμένα κράτη – μέλη θέλουν το ΔΝΤ πιο ενεργά αναμεμειγμένο. Έτσι ένα από τα σχέδιο που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι τα χρήματα του ΔΝΤ που υπολείπονται στο ελληνικό πρόγραμμα .