7 Νοε 2014

Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας στις Βρυξέλλες – Επεισόδια και τραυματίες

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη κατά της λιτότητας και των περικοπών δαπανών ύψους 11 δις. ευρώ, που πρότεινε η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, στις Βρυξέλλες όπου όμως ξέσπασαν επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα και να ....
προκληθούν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ  
Δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές με τους μεν να κάνουν χρήση σπρέϊ πιπεριού και αντλιών νερού και τους δε να πετάνε πέτρες ενώ αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και σε κάποια έβαλαν φωτιά.
«Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Πιέρ Μέις. «Δεν μπορώ να σας πω αν είναι αστυνομικοί ή διαδηλωτές», πρόσθεσε.
Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν σε μια συνοικία των Βρυξελλών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Εκπρόσωπος της αστυνομίας, αναφέρει το Reuters, αρνήθηκε να πει πόσα άτομα έχουν προσαχθεί και πόσα -συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και διαδηλωτών- έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση σε συνεργασία με κόμματα της αριστεράς και διάφορες ενώσεις, έως και 130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ  
Κάποια από τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.
Στις αιτίες σύγκρουσης περιλαμβάνονται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 την αυτόματη αύξηση μισθών και επιδομάτων ανάλογα με την αύξηση του κόστους ζωής καθώς και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι τώρα στα 67 από το 2013.
«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.
Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
Πηγή: enet.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ