28 Νοε 2014

Η τρόικα δίνει ρυθμό και η κυβέρνηση χορεύει: «Πολλά γίνονται...»

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών.Στο επίκεντρο της...
σύσκεψης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Πολλά γίνονται, πολλά γίνονται», ήταν απάντηση του υπουργού Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε εξερχόμενος για τις πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή. Αντίθετα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει ζητήσει μεταξύ άλλων την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις. Ειδικότερα ζητούν την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για ένταξη στη ρύθμιση και τη μείωση των δόσεων από 100 σε 72, καθώς όπως αναφέρουν αυξάνεται το δημοσιονομικό κενό.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως αλλαγές στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπάρξουν καθώς ήδη έχουν γίνει 40.000 αιτήσεις, αντίθετα η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό κενό, που η τρόικα αναφέρει πως ανέρχεται στα 2,5-3 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την αύξηση του συντελεστή από 6,5% σε 8% ή 10% προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου).
Επιπλέον παρεμβάσεις αναμένονται και στο ασφαλιστικό, όπου συζητείται η αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 στα 20 έτη, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη και οι οποίες αναμένεται να έχουν ως επίπτωση νέες μειώσεις στις συντάξεις. Εξάλλου στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η παράταση του «παγώματος» των συντάξεων, το οποίο ισχύει έως το τέλος του 2015.
Πηγή:http://tvxs.gr