17 Νοε 2014

Αναζητώντας το μεγάλο κόλπο

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων της Τρόικας και αυτό μεγαλώνει το άγχος της κυβέρνησης, που δεν έχει «σχέδιο Β», για την περίπτωση δηλαδή που δεν ολοκληρωθεί σύντομα και ομαλά η αξιολόγηση του προγράμματος...
προσαρμογής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία σχετικά με την προληπτική γραμμή πίστωσης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2 με 3 δισ. ευρώ για το 2015 και ζητούν να περιληφθούν μέτρα στον προϋπολογισμό που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί ως οριστικό κείμενο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, το παιχνίδι σκληραίνει και οι θεσμικοί εταίροι δεν δείχνουν κατανόηση στις εκλογικές αγωνίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν βρεθούν τα 180 «ναι», εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, ενώ η εκλογή προέδρου θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα έχει αναδειχθεί νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να προτείνει πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 180  στην τρίτη ψηφοφορία. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε οι δεύτερες εκλογές, όποτε γίνουν με άλλους όρους και πάντως να μη βγάζουν με τίποτα μονοκομματική κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια έχουν πολιτικό κόστος και αρκετούς αστάθμητους παράγοντες. Οπωσδήποτε δημιουργούν την εντύπωση μιας κυβέρνησης που αγκιστρώνεται με κάθε τρόπο στην εξουσία και δεν θέλει να αφήσει μια αναπόφευκτη πολιτική αλλαγή να συμβεί.
Για την ώρα το κυβερνητιικό στρατόπεδο μετρά τις ζημιές από τις παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έχει γίνει στόχος των βουλευτών της συμπολίτευσης που δεν έχουν ησυχάσει, ακόμη και μετά την μεταφορά αρμοδιοτήτων του στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, που κρίθηκε επιτυχημένος για αδιευκρίνιστους λόγους. Η παραίτηση του βουλευτή Α. Ψυχάρη αποσιωπάται και αποδραματοποιείται αλλά το χθεσινό πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Βήματος σχολιάστηκε πολύ στο παρασκήνιο ως ένδειξη ότι ο ΔΟΛ εγκαταλείπει την κυβέρνηση διαπιστώνοντας το τέλος μιας εποχής.
Μεγαλύτερη σημασία από τα παιχνίδια του Συγκροτήματος Λαμπράκη έχουν εκείνα των πιστωτών που φανερά εγκαταλείπουν την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα πολιτικά της προβλήματα, πόσο μάλλον για τα κοινωνικά αδιέξοδα και την ανθρωπιστική κρίση.
Πηγή:http://tvxs.gr