29 Νοε 2014

Η νύχτα τρόμου στο Παρίσι με την τρόικα! Οι ασύλληπτοι διάλογοι: "Ήταν τόσο ψυχροί που μας είχε κοπεί το αίμα"

- Μέλος της αποστολής δήλωσε για την τρόικα πως "ήταν σαν να μιλάμε σε τοίχο"
- Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλληνες υπουργοί έδωσαν περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία στους δανειστές
- Έκπληκτοι από τις άγριες διαθέσεις της τρόικα,...
μέλος της αποστολής ανέφερε: ήταν σαν να πέσαμε από τον Πύργο του Άιφελ
- Εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε: ""ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Οταν είστε εσείς έτοιμοι τα ξαναλέμε"
- Τα κοινά στοιχεία της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι με τη "μοιραία" νύχτα στις Κάννες με τον Γ. Παπανδρέου
Μέσα σε ένα διαμέρισμα των Παρισιών εκτυλίχθηκε το θρίλερ με την τρόικα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει να αντιμετωπίσει την τρόικα πιο ψυχρή και πιο απαιτητική από κάθε άλλη φορά, αδιαφορώντας για τις θυσίες των Ελλήνων που εδώ και πέντε χρόνια δεινοπαθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Ημερησίας, όλα έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης στο κτίριο της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο 16ο διαμέρισμα της βίλας Σάιντ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ μπήκε στο κτίριο γεμάτη αισιοδοξία πως θα φύγουν από το Παρίσι με μία συμφωνία πακέτο. Το κλίμα όμως μέσα στο 16ο διαμέρισμα ήταν τελείως διαφορετικό.

Η διαπραγμάτευση που διήρκησε σχεδόν 14 ώρες ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης και το κλίμα ήταν ήδη βαρύ. Η μοναδική ελπίδα για αντιστροφή του κλίματος ήταν η επόμενη συνάντηση για το μεσημέρι της Τετάρτης, με την τρόικα εκτός από το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να βάζει στην ατζέντα ξανά και με άγριες διαθέσεις τη δημοσιονομική τρύπα για το 2015 που θα μπορούσε να κλείσει μόνο με μέτρα περικοπών.

Στη δεύτερη συνάντηση σύμφωνα με μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας επισημοποιήθηκε η ελληνική τραγωδία. Χαρακτηριστικές είναι οι εκφράσεις του συγκεκριμένου μέλους της αντιπροσωπείας που δεν κατονομάζεται: "Η βίλα Σάιντ μετατράπηκε ξαφνικά σε βίλα των οργίων. Οι τροικανοί μάς άφησαν άφωνους με τη στάση τους. Σαν να μιλούσαμε σε τοίχο. Μας κοιτούσαν υποτιμητικά και όση ώρα τους δίναμε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία παρέμεναν σιωπηλοί. Ηταν τόσο ψυχροί που σου κοβόταν το αίμα".

Όλες αυτές τις δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης, όλοι οι έλληνες υπουργοί έδιναν στοιχεία συνέχεια στους δανειστές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δόθηκαν στην τρόικα περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία για τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ήταν όμως τέτοιες οι διαθέσεις των τροϊκανών που δεν άκουγαν τίποτα. Όχι μόνο είχαν εξωφρενικές απαιτήσεις, αλλά στα καλά καθούμενα άνοιγαν νέα θέματα που η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρούσε εδώ και αρκετό καιρό κλεισμένα για τα καλά. Μάλιστα, μέλη της αντιπροσωπείας περιγράφουν το κλίμα λέγοντας πως υπήρχε το "πιστόλι στο τραπέζι", ενώ σύμφωνα με την Ημερησία ακούστηκε και η λέξη "Grexit" σε μία προσπάθεια να εκβιάσουν την Ελλάδα.

Μέλος της αποστολής αναφέρει πως οι δανειστές δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα από τα επιχειρήματα των ελλήνων υπουργών και ανέφερε συγκεκριμένα: "ήταν σαν να προσπαθούμε να βάλουμε γκολ κι αυτοί να μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ".

Ήταν τέτοια η στάση των δανειστών που ολόκληρη η ελληνική αντιπροσωπεία πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση να πείσουν την τρόικα, είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό από την αλλαγή της στάσης τους. Ήταν τέτοια η έκπληξη που μέλος της αποστολής ανέφερε πως "δεν πέσαμε από τα σύννεφα, πέσαμε από τον Πύργο του Άιφελ ", σημειώνοντας πως αντιμετώπισαν μία πλήρη μεταστροφή της τρόικα.

Από εκείνη την ώρα και μετά και με δεδομένο τον ωμό εκβιασμό της τρόικα, τα τηλέφωνα προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς το Μέγαρο Μαξίμου πήραν φωτιά. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, τον ενημέρωνε διαρκώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την άσχημη τροπή.

Στην τελευταία συνάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξελίξεις είχαν πάρει ήδη το δρόμο τους. Η συνάντηση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να λέει στους έλληνες υπουργούς: "ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Οταν είστε εσείς έτοιμοι τα ξαναλέμε", ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να δήλωσε: "Γεια σας. Περιμένουμε να μας πείτε τι άλλο θα κάνετε επί των όσων συζητήσαμε".

Άλλο μέλος της αποστολής προκειμένου να περιγράψει το σκηνικό στο Παρίσι παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 στις Κάννες που όταν έκανε λόγο για δημοψήφισμα, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ε.Ε. του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό μιλώντας του για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Πηγή: Ημερησία
Πηγή:http://www.newsit.gr