20 Νοε 2014

Σε δύο κομμάτια η κυβέρνηση για τα εργασιακά

Όσο πιέζει η Τρόικα το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης, τόσο εκδηλώνονται οι διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τα όρια της διαπραγμάτευσης ήτοι για τις περιβόητες "κόκκινες" γραμμές. Συγκεκριμένα, ....
ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στο ότι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή διάταξη για την επεναφορά του lock out (ανταπεργία), υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητά για τη λήψη αποφάσεων από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων!
Ειδικότερα, από χθες το απόγευμα, μετά από τις συναντήσεις του Γ. Βρούτση με τον Α. Σαμαρά αλλά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού και του κυβερνητικού επιτελείου για τα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν στην Τρόικα, "κυκλοφόρησαν" πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ωστόσο, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται επ' ουδενί τέτοιου είδους παρέμβαση, τονίζοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι " δεν πρόκειται να γίνουμε Βουλγαρία", καθιστώντας έτσι σαφές ότι εάν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα "κολλήσει" στη Βουλή.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στο ότι η επαναφορά του lock out δεν μπορεί να περάσει ούτε... έξω από τη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθει διάταξη νόμου, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι "ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού". Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου προστατεύει επαρκώς τον εργοδότη και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να έρθει διάταξη νόμου για την επίσπευση σχετικών δικών.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr