12 Νοε 2014

Η κυβέρνηση κάνει την ανάγκη... αισιοδοξία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ότι τα σχέδια της μπορούν να ματαιωθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να αναβληθούν, λόγω της στάσης της τρόικας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που μετά τις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό...
αναλαμβάνει και τον ρόλο του κυβερνητικού εκπρόσωπου, προσπάθησε χθες να εμφανιστεί αισιόδοξος αλλά αυτά που είπε δεν περιείχαν καμιά σιγουριά: «Έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας ή να την προσδιορίσει χρονικά, καθώς η τρόικα δεν δείχνει καμιά διάθεση να συμφωνήσει πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Ήδη από το καλοκαίρι οι εκπρόσωποι της παίζουν καθυστέρηση πετώντας την μπάλα στην εξέδρα σε όλα τα βασικά ζητήματα-το ίδιο έκανε και η Μέρκελ στην συνάντηση της με τον κ. Σαμαρά- γιατί θέλουν να ξέρουν με ποιον θα διαπραγματευθούν. Δεν θεωρούν καθόλου χρήσιμο να συμφωνήσουν πχ για το χρέος με την σημερινή κυβέρνηση τον Ιανουάριο, την στιγμή που τον Μάρτιο μπορεί στην χώρα να υπάρχει άλλη κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ζητήσει μια τελείως διαφορετική ρύθμιση.
Αυτός είναι ο ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν την τρόικα να θέτει, για την επιστροφή της στην Αθήνα και την αξιολόγηση του προγράμματος, όρους και προαπαιτούμενα που είναι αδύνατο να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος άνοιξε χθες ανεπίσημα το ασφαλιστικό, αλλά η κυβέρνηση θέλει να μετατεθούν για μετά τις προεδρικές εκλογές  οι δύσκολες αποφάσεις λήψης πρόσθετων μέτρων για τα δημοσιονομικά, τις ομαδικές απολύσεις, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία και  την γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ. Αν και σύμφωνα με την Καθημερινή, στην χθεσινή σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε  ότι ο μειωμένος συντελεστής 13% του ΦΠΑ αφορά τόσο την Ανάφη όσο και τη Μύκονο.
Απομένει να διευκρινιστεί αν τέτοιου είδους παραχωρήσεις θα πείσουν την τρόικα να επανέλθει στην Αθήνα. Από τις Βρυξέλλες μάλιστα διοχετεύεται η πληροφορία ότι τόσο η αξιολόγηση όσο και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου μπορούν να αναβληθούν για τον Μάρτιο.
Πέρα όμως από το ξεκαθάρισμα του τοπίου, ο δεύτερος λόγος για την αδιάλλακτη στάση της τρόικας είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση: από την στιγμή που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο "στα δικά της παιδιά" στην Αθήνα, στα οποία μάλιστα είχε τόσα υποσχεθεί αν εφάρμοζαν πιστά τις εντολές της, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ελπίζει σε καλύτερη μεταχείριση. Θα πρέπει να ετοιμάζεται για μάχη...
Πηγή:http://tvxs.gr