12 Νοε 2014

Απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητά ο Άδωνις

Ενάντιος στην προστασία της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρχει «εσαεί προστασία», συνδέοντας μάλιστα την άρση δυνατότητας πλειστηριασμών με την κανονικότητα της χώρας....

Ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου είπε συγκεκριμένα πως: «η άρση της προστασίας της δυνατότητας πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, θα έρθει οπωσδήποτε κάποτε όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα. Γιατί στις κανονικές οικονομίες για να μπορεί να υπάρξει στεγαστική πίστη και να μπορεί η τράπεζα να δίνει δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας, πρέπει να μπορεί να εκτελεί πάνω σε αυτό το ακίνητο».
Και πρόσθεσε: «Εγώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχω ένα ακίνητο στο όνομά μου. Το πήρα με στεγαστικό δάνειο. Τι έβαλα υποθήκη για να το πάρω; Το ίδιο το ακίνητο. Αν υπάρχει εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα μπορεί να ξαναδοθεί ποτέ ξανά δάνειο για την πρώτη κατοικία», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. συνέχισε λέγοντας: «Σας απαντώ γιατί το ζητά η τρόικα τώρα. Ερχεται λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση και έχει σύμμαχο τις τράπεζες και λέει. Αυτή η ώρα της κανονικότητας δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό είπαν οι τράπεζες και αυτό είπε η ελληνική κυβέρνηση. Λέει δηλαδή στην τρόικα: “ναι ως γενική αρχή η στεγαστική πίστη δεν μπορεί να λειτουργήσει με εσαεί απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, όμως αυτή η εποχή της κανονικότητας δεν είναι το 2015”. Μακάρι να είναι καλύτερη η οικονομία μας το 2016. Να είναι το 2017, αλλά μπορούμε να συνεννοηθούμε από την άλλη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εσαεί προστασία σε κάθε περίπτωση;».
Αναστολή πλειστηριασμών ζητούν οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι Βουλευτές
Στο μεταξύ, τροπολογία για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή 16 Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές.
Όπως επισημαίνουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, «η ψήφιση του άρθρου 2 του Ν. 4224/2013 παρείχε σχετική προστασία απαγορεύοντας τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως πρώτη κατοικία, όμως εν τω μεταξύ κατά την διάρκεια του 2014, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αυξήθηκαν δραματικά τα δάνεια των ιδιωτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση».
Υπογραμμίζουν δε ότι «η περαιτέρω αυτή δυσμενής κατάσταση θέτει σε άμεσο κίνδυνο να οδηγηθούν σε αναγκαστική εκποίηση μέσω πλειστηριασμών δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που αποτελούν κύρια κατοικία, υποστηρίζουν πως αυτή θα είναι η άμεση συνέπεια του τερματισμού στις 31.12.2014 της ελάχιστης προστασίας που παρέχει το άρθρο 2 του Ν.4224/2013».
Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να κάνει άμεσα δεκτή την τροπολογία, «και να αποδείξει στην πράξη ότι όσα διαρρέονται για την πρόθεσή της να προστατευθεί περαιτέρω η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς είναι αληθής».
Πηγή:http://tvxs.gr