7 Νοε 2014

ΟΤΕ: Κρίσιμες συζητήσεις με τους εργαζομένους για νέα σύμβαση

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Την εξεύρευση μιας επωφελούς για όλες τις πλευρές συμφωνίας αναζητούν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, λίγες ημέρες μετά την λήξη ισχύος της προηγούμενης, τριετούς διάρκειας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προέβλεπε μείωση μισθών 11%, με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας σε 35 ανά εβδομάδα και διατήρηση ....

των θέσεων εργασίας.
Η σύμβαση αυτή που υπεγράφη το 2011 άνοιξε το δρόμο στη διοίκηση του Οργανισμού να πετύχει μια σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Σήμερα το κόστος για το προσωπικό του ΟΤΕ αντιστοιχεί περίπου στο 29% του συνολικού κόστους, ακόμη όμως ξεπερνά το ύψος των αντίστοιχων δαπανών των εταιρειών στην Ε.Ε., που βρίσκεται κοντά στο 22%.

Στο ζήτημα της νέας συμφωνίας για το νέο εργασικό καθεστώς των υπαλλήλων του ΟΤΕ αναφέρθηκε η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μια νέα συμφωνία, αντίστοιχη αυτής που έληξε την 3η Νοεμβρίου, για τουλάχιστον δύο, αν όχι τρία χρόνια, κάτι που «θα μας δώσει παρόμοια πλεονεκτήματα και κυρίως θα παράσχει ασφάλεια στους εργαζομένους».

Η διοίκηση του Οργανισμού κατέστησε σαφές πως η προσπάθεια των προηγούμενων ετών για μείωση του κόσους δεν σταματά, αντίθετα συνεχίζεται και καθώς τα έσοδα παραμένουν υπό πίεση και οι αγορές συρρικνώνονται, ο όμιλος πρέπει να διασφαλίσει ότι η κερδοφορία τους θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά ώστε να συνεχίσει να επενδύει και να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια, τονίστηκε, το σκέλος του εργατικού κόστους θα πρέπει είτε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, είτε να μειωθεί.

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με παρόμοιες αρχές, θα αναζητηθούν πρωτοβουλίες που θα επιτύχουν αυτή η μείωση κόστους και ένας αριθμός προνομίων που αποτελούσε τμήμα των παλιών ΣΣΕ θα ακυρωθεί», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, αναφερόμενος στον υπολογισμό των υπερωριών, τις παροχές κατά την αποχώρηση των εργαζομένων, τις ειδικές άδειες κ.α.
 
Τι ζητούν οι συνδικαλιστές
Καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η τρίμηνη παράταση που προβλέπει ο νόμος προκειμένουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προσήλθαν στις πρώτες συναντήσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ διεκδικώντας να επιστρέψουν οι αποδοχές στο σημείο που βρίσκονταν προ της ΣΣΕ του 2011, κάτι που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία, την υπαγωγή περίπου 2.000 υπαλλήλων της OTEplus στον όμιλο ΟΤΕ, τη διατήρηση της 35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης και την απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων που είχαν «παγώσει» βάσει της προηγούμενης σύμβασης. Επίσης, προτάθηκε η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ζήτημα που θεωρείται αδιαπραγμάτευτο για το σωματείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Οι προτάσεις αυτές της OME-OTE βρίσκονται σε απόσταση με τις προθέσεις της διοίκησης του Οργανισμού, καθώς εάν υλοποιηθούν, υπολογίζεται ότι η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 θα επιβάρυνε τον ΟΤΕ με περίπου 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ένταξη στον ΟΤΕ των 2.000 εργαζομένων της ΟΤΕ plus θα ενίσχυε κατά 15 εκατ. ευρώ το κόστος για τον οργανισμό, ενώ η επαναφορά των κλιμακίων εκτιμάται ότι θα ενίσχυε το κόστος σε ποσοστό 2%. Η διοίκηση έχει αντιπροτείνει περαιτέρω μείωση των αποδοχών, με βάση τους μισθούς που υπάρχουν στον ανταγωνισμό και αλλαγές σε άλλα θεσμικά ζητήματα.

OTE TV
Στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη εξασφάλιση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των αγώνων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, UEFA Champions League και UEFA Europa League της τριετίας 2015-2018 από τον ΟΤΕ TV.

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου, Ζαχαρίας Πιπερίδης αναφέθηκε στο σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, όπους το ποσοστό διείσδυσης της υπηρεσίας βρίσκεται λίγο πάνω από το 20%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται αρκετά υψηλότερα. Όπως έγινε γνωστό, το κόστος που κατέβαλε ο ΟΤΕ για να αποκτήσει το «πακέτο» των δικαιωμάτων είναι ελάχιστα υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης συμφωνίας, ωστόσο ο ΟΤΕ αποκτά το δικαίωμα να μεταδώσει περισσότερους αγώνες.
 
Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα
Η Pantelakis τονίζει πως το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των εσόδων από υπηρεσίες, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή τηλεφωνία. Από την πλευρά της η Beta ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει ο όμιλος παρουσίασε εκπληκτικό περιθώριο κέρδους EBITDA  (37,2%) ενώ αύξησε τους συνδρομητές του κατά 25 χιλιάδες. Συμπληρώνει επίσης πως τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών και μικρές παρεκκλίσεις που σημειώθηκαν οφείλονται στις δαπάνες από την πρόγραμμα αγοράς ιδίων ομολόγων και τα έξοδα από το κόστος αναδιάρθρωσης το γ΄ τρίμηνο. Για το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, η Beta εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα ευνοηθεί από τα σημάδια ανάκαμψης που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική οικονομία ενώ αναμένει οι ταμειακές ροές να αυξηθούν.


Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr