27 Νοε 2014

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%

Προβάδισμα 7,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται σε  δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 27,5%...
και η ΝΔ ακολουθεί με 20%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,5%,  με πολύ μικρή διαφορά από το Ποτάμι που συγκεντρώνει 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελιά με 3,5% και Ανεξάρτητοι Έλληνες  με 3%. Εκτός κοινοβουλίου μένει η ΔΗΜΑΡ με 1% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 17%. 

Σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι «η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα», ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό πιστεύει πως θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Παράλληλα, το 47% θεωρεί πως κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους και τελικά θα προκηρυχθούν εκλογές, ενώ το 42,5% εκτιμά πως κάποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει 180 ψήφους και να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. 
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με μια μονάδα (21%) σε σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά (20%) στις «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς. Το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης (24% θετικές και πολύ θετικές γνώμες), ενώ τη χειρότερη εικόνα έχει Νίκος Μιχαλολιάκος, με 87% αρνητικές γνώμες και μόλις 4% θετικές και ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 76% αρνητικές απόψεις και 8,5% θετικές.