17 Νοε 2014

Οι 4 υποχωρήσεις της κυβέρνησης για να επιστρέψει η τρόικα

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 
Πολλαπλά δείγματα προθέσεων άτακτης υποχώρησης από τις υποτιθέμενες "κόκκινες γραμμές" της έδωσε τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση ....
επιδιώκοντας αγωνιωδώς να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ). Οι πιέσεις των δανειστών εκτείνονται σε διάφορα πεδία της ασκούμενης πολιτικής, με αιχμές ασφαλιστικό, μισθολόγιο, ομαδικές απολύσεις και δημοσιονομικό κενό (πάνω και από τα 2 δισ. ευρώ το υπολογίζουν οι τροϊκανοί μετά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη) να αποτελούν μερικά από τα σημεία στα οποία διαφωνεί με τις κυβερνητικές απόψεις.
Η αρχή της άτακτης υποχώρησης της κυβέρνησης έγινε βράδυ Τετάρτης, όταν υπό την πίεση της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε τη διάταξη του νόμου για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, αλλά έχουν βεβαιωθεί έως 1η Οκτωβρίου 2014. Κάτι που ουσιαστικά απέκλεισε την υπαγωγή του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση. Η αναδίπλωση ήλθε παρ' ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου είχε επιβεβαιώσει σε ημερίδα του ΕΒΕΑ, ότι όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τόσο αυτές που δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους όσο και αυτές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες και λήγουν έως τον Φεβρουάριο 2015 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 και 100 μηνιαίων δόσεων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ούτε με αυτήν την αναδίπλωση είναι πλήρως ικανοποιημένοι οι τροϊκανοί.
Η δεύτερη οπισθοχώρηση στις πιέσεις της τρόικας ήλθε σε λιγότερο από 48 ώρες μετά, όταν με τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στο νέο νομοσχέδιο αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων κατά τους πλειστηριασμούς, αυτές θα καθορίζονται μεν στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και στο δεύτερο στάδιο στο 1/2, ωστόσο στη συνέχεια θα πέφτει στο 1/3.
"Κατά σύμπτωση" οι τροϊκανοί απαιτούσαν να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών το οποίο θα προβλέπει ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό, στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.
Αυτό πρακτικά που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ένα καθεστώς στο οποίο η εφορία θα μπορεί να βγάζει στο σφυρί ακίνητα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι - οφειλέτες να χάνουν ευκολότερα τα ακίνητά τους και το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.
Η τρίτη ανάκρουση πρύμνας από τις "κόκκινες γραμμές" ήλθε μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, ενημερώνοντας τηλεφωνικώς τους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο να επισπευσθεί η επιστροφή τους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο νέο μισθολόγιο. Έως τώρα, επιδιώκει απλώς να εφαρμοστεί πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο 2015 με στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπουργεία και μόνο στις αποκαλούμενες «προσωπικές διαφορές» κατηγοριών υπαλλήλων, με την προοπτική να εφαρμοστεί σε όλο το Δημόσιο το 2016, με διασύνδεση αποδοχών των υπαλλήλων με κίνητρα απόδοσης και θέσεων ευθύνης. Πλέον συζητιέται, σύμφωνα με πληροφορίες και να κοπούν όλα τα μη τακτικά επιδόματα, όπως λ.χ. οδοιπορικά και υπερωρίες.
Τέταρτη οπισθοχώρηση, στο ασφαλιστικό, προδιαγράφεται μετά τη σιβυλλική δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Αντώνη Μπέζα, την οποία έκανε προχθές στη Βουλή απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη ότι "...η κυβέρνηση μεριμνά ώστε οι δικαιούχοι χαμηλών συντάξεων να εξαιρεθούν από τις όποιες μειώσεις...". Οι τροϊκανοί φέρονται να πιέζουν για άμεσες περικοπές και όχι μόνο μέσω ενοποιήσεων των ταμείων.
Ένα ακόμη πεδίο που προσφέρεται στην κυβέρνηση για βήματα οπισθοχώρησης είναι ο διθυραμβικός χαρακτήρας που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε πρόσφατα) για διόγκωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο γ' τρίμηνο του 2014.
Η ανακοίνωση της εξέλιξης του ΑΕΠ ήρθε σε μία αρνητική για την κυβέρνηση συγκυρία, ειδικά μετά το αλαλούμ και τις υπαναχωρήσεις όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και ήδη είχε προεξοφληθεί ότι με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑ, θα ξεκινούσε νέος επικοινωνιακός γύρος περί "success story".
Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η στάση της τρόικας όσον αφορά το θέμα της επιστροφής της και των πιέσεων προς την κυβέρνηση αναγκάζει την τελευταία να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να επιτύχει μια θετική πέμπτη αξιολόγηση.
Και ενώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα ο χρόνος επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών, ήλθε προχθές το βράδυ και η προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένουν πολύ αδύναμα (very weak) διατηρώντας αμετάβλητη στο CCC+ τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Και αυτό, όπως επεσήμανε, λόγω δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress test, τον νόμο, για τον αναβαλλόμενο φόρο, αλλά και τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μετατροπή του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ (11,3 δισ. ευρώ) σε προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.
 Πηγή: avgi.gr