24 Νοε 2014

Ο κύκλος με τους 180

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, για ενίσχυση των μετώπου των προθύμων να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για ΠτΔ, δεν στηρίζονται σε μια αντικειμενική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντα μεγάλο...
προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξελίσσεται άσχημα, το θέμα της απομείωσης του χρέους έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και το Βερολίνο δεν κάνει κάποια κίνηση για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό παρόλο που τόσα έχει επενδύσει στη σχέση του με την Α. Μέρκελ.
Βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε το tvxs βεβαιώνουν ότι πράγματι το κλίμα στο κοινοβούλιο έχει αλλάξει και ότι από τις συζητήσεις στους διαδρόμους και στο καφενείο προκύπτει ότι πολλαπλασιάζονται αυτοί που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι» αν... Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για να συμπληρωθεί η πρόταση, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι γίνονται πράγματα για να βρεθούν οι 180 χωρίς να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
Το θέμα αυτό συζητείται και στον ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από το μήνυμα που μετέδωσε η Κουμουνδούρου υπέρ του ανοίγματος και της διεύρυνσης των συμμαχιών χωρίς να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση «πλυντήριο». Η πρόταση για διαμόρφωση ενός κώδικα δεοντολογίας βουλευτών και στελεχών δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές που συμμερίζονται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προεδρική εκλογή αντιμετωπίζεται ως η μητέρα των μαχών και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν διασφαλίσει τους 180 θα κερδίσει πολιτικό χρόνο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο. Φαίνεται, όμως, ότι η διασύνδεση της προεδρικής εκλογής με την διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ορατή και από τους έξω που, όμως, δεν συμβάλλουν μέχρι στιγμής στην ευόδωση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Πηγή:http://tvxs.gr