11 Νοε 2014

Ανένδοτη η Τρόικα: Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2015 -Στο τραπέζι νέες μειώσεις

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Nέες απαιτήσεις εγείρουν οι εκπρόσωποι της Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρουν το ζήτημα με το κόστος του μισθολογίου στο Δημόσιο και φέρονται να ζητούν την εφαρμογή του ενιαίου ....
μισθολογίου από 1/1/2015, απειλώντας ότι διαφορετικά θα είναι άτεγκτοι με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει να διαπραγματευτούν το θέμα από την αρχή, με ορίζοντα την εφαρμογή του από τον Ιούλιο του 2015, όμως οι τροϊκανοί -τα προαπαιτούμενα των οποίων φτάνουν τα 19- τονίζουν ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θέτουν επιτακτικά ζήτημα πλαφόν στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, ώστε να μειωθεί κατά 656 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να πέσει στα 14,824 δισεκατομμύρια για την τετραετία 2015-2018. Ποσό που κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να εξοικονομηθεί χωρίς να υπάρξουν απαραιτήτως περικοπές στις αποδοχές.
Ωστόσο, έτσι οι εκπρόσωποι των δανειστών επαναφέρουν την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το εύρος του Δημοσίου, γεγονός που θα σημάνει τη μείωση έως και 30% στις αποδοχές ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι στιγμής έχουν εξαιρεθεί. Παράλληλα η τρόικα θέτει το ζήτημα του περιορισμού των επιδομάτων που δίδονται πλην των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο (οδοιπορικά, κινητό, εκτός έδρας) με ταυτόχρονη μείωση των μισθολογικών διαφορών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή επιδομάτων για κατασκήνωση, παιδικούς σταθμούς, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές άδειες, πλασματικό χρόνο εργασίας.
Το τέταρτο ζήτημα που αφορά στο Δημόσιο δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα επιμένει στην πλήρη πώληση του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Πηγή: iefimerida.gr