8 Νοε 2014

Βόμβα μεγατόνων από την τρόικα: Καταργήστε τις 100 δόσεις για τα χρέη

Νέα βόμβα πολλών μεγατόνων από την τρόικα. Ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων. Με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση δεν συνεννοήθηκε μαζί της,...
έριξε στο τραπέζι όπως αναφέρει η Καθημερινή, κατά την προσφιλή της τακτική πριν από τις διαπραγματεύσεις, την απαίτηση της απόσυρσης, απειλώντας έτσι ουσιαστικά να …ρίξει την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδο επικράτησε και επικρατεί μεγάλη ανησυχία, ενώ όλοι οι κυβερνητικοί συνομιλητές αποκλείουν να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η μεν ρύθμιση για τα τις 100 δόσεις στο Δημόσιο και τα ταμεία είναι ήδη νόμος, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση.

Στην κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ελπίζουν ότι πρόκειται για ελιγμό της τρόικα και μάλιστα αναφέρουν ότι μάλλον είναι ο συνήθης διαπραγματευτικός ελιγμός των πιστωτών πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να φορτώνουν το τραπέζι με αιτήματα, τα οποία πολλές φορές δεν προβλέπονται από το μνημόνιο.

Από την πλευρά της η τρόικα ισχυρίζεται ότι έτσι θα αυξηθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο τώρα το εκτιμά στο, 1,5 δις. ευρώ.

Ο αντίλογος είναι πως είναι δυνατόν να αυξηθεί το δημοσιονομικό κενός από τη στιγμή που αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και να αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις πολλοί περισσότεροι οφειλέτες και έτσι θα εισπραχθούν χρήματα που έτσι κι’ αλλιώς δεν επρόκειτο να εισπραχθούν.

Πάντως, από όλα τα κυβερνητικά επίπεδα διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή μία τέτοια παράλογη _όπως τη χαρακτηρίζουν- απαίτηση της τρόικα. Σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί.
Τέλος, αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταξη ενός τέτοιου αιτήματος την τελευταία στιγμή δείχνει πως η τρόικα θα έλθει στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις.
Πηγή:http://www.newsit.gr