27 Οκτ 2014

Μειώνονται οι πωλήσεις τροφίμων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών

Έξι στους 10 Έλληνες ξοδεύουν λιγότερα για οικογενειακές ανάγκες
Η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις υποχωρούν πάνω από 5%, ενώ η υποχώρηση σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά ξεπερνά το 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος ....
της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τόνισε ότι τα νέα αρνητικά στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν την αλλαγή στο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στην εποχή της κρίσης, με τις τιμές να είναι το πιο ισχυρό κριτήριο επιλογής καταστήματος στην Ελλάδα. Έξι στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως ξοδεύουν λιγότερα σε κάθε επίσκεψή τους στην αγορά για τις οικογενειακές τους ανάγκες.
 
«Η υποχώρηση των πωλήσεων τον Οκτώβριο ια το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν αποτελεί έκπληξη. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην καταναλωτική ζήτηση είναι χαρακτηριστικό της κρίσης και του τρίπτυχου ανεργία, εισόδημα και υπερφορολόγηση» δήλωσε ο  Βασίλης Κορκίδης. 
 
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η υποχώρηση τον Οκτώβριο είναι πολλαπλάσια της μείωσης που κατεγράφη στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, όπου η πτώση άγγιξε το -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
 
Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα η μείωση της κατανάλωσης και η επιστροφή στα επίπεδα του 2011 να είναι προσωρινή και «ενόψει του δεκαήμερου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της εορταστικής αγοράς, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος να απορροφήσουν τις αρρυθμίες του 2014 στην αγορά».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Από την enet.gr