19 Οκτ 2014

«Η προοδευτική ανατροπή είναι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της χώρας»

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ο Σαμαράς έπεσε στην προεκλογική παγίδα που έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ  
Τη θέση ότι «μόνος και όλο πιο επιτακτικός δρόμος για τη διάσωση της χώρας, είναι η προοδευτική ανατροπή, η οποία αποτελεί και τη μόνη εγγύηση για διέξοδο και τη σταθερότητα για τα λαϊκά συμφέροντα», διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας το...
απόγευμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ένταση των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η αναταραχή των αγορών στη χώρα μας υπήρξε σφοδρότερη εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «έπεσε στην προεκλογική παγίδα που έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα έχει βαρύτατο τίμημα για τον τόπο», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα «με την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την ανώμαλη προσγείωση και παράδοση της, εισέρχεται σε μια νέα φάση της μνημονιακής της περιπέτειας εξίσου βασανιστική με την πρώτη».

Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, πρώτα απ΄όλα στην Ευρωζώνη, είναι απότοκος των νέων δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, είπε ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση υποτροπιάζει με ιδιαίτερη ένταση στις χώρες του ευρώ και συνοδεύεται από μια βαθιά πολιτική κρίση, με χαρακτηριστικές τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακόμα και στον πυρήνα των μεγάλων ιδρυτικών χωρών της. Αυτή η νέα επιδείνωση, είπε, αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το μήνυμα για την Αριστερά από την πρόσφατη υπεραντίδραση των αγορών είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση. Όπως χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική προετοιμασία και ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει, σε κάθε περίπτωση, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων, με στόχο την συνεπή υλοποίηση του προγράμματος της.

ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασίες

Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες. «Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:.

«Η γενική κατεύθυνση μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό, χωρίς μνημονιακές ευθύνες καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού».

Οι εργασίες της ΚΕ ολοκληρώνονται το βράδυ με την ψηφοφορία που θα γίνει για την έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr