20 Οκτ 2014

Ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία του Σινούκ

Της Άννας Κανδύλη
Οδυνηρές μνήμες απο τη πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ που έπεσε στις 11η Σεπτεμβρίου 2004 στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής ξύπνησαν σήμερα στο ΣτΕ. Οι συγγενείς των θυμάτων -μεταξύ των οποίων ήταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης...
Αφρικής, Πέτρος Z' και η συνοδεία του αποτελούμενη από 11 άτομα και το 5μελές πλήρωμα-έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. 
Η προσφυγή τους συζητήθηκε στο Α΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Εμμανουηλίδη
Οι συγγενείς των θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο των ανθρώπων τους. 
Σε αρκετούς απο αυτούς  έχουν επιδικαστεί σε πρώτο βαθμό (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών) αποζημιώσεις περίπου 6,8 εκ. ευρώ, αν και διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ σε άλλους οι αιτήσεις δεν έγιναν καν δεκτές. 
Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο επιδίκασε μεν σε ορισμένους συγγενείς αποζημιώσεις, καθώς αναγνώρισε ευθύνη στο Ελληνικό Δημόσιο. 
Όμως, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε αντίθετη άποψη και έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση οι συγγενείς, καθώς αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν  τυπικές παραβάσεις κατά την διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των κρατικών οργάνων.   
Τους συγγενείς εκπροσώπησαν ο  βουλευτής και τέως υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο το εκπροσώπησε η Ευσταθία  Τσαούση. 
Η συνήγορος του δημοσίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρανομία ούτε παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου και ως εκ τούτου θα πρέπει οι προςφυγες να απορριφθούν.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.