27 Οκτ 2014

Όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο και πρέπει να ξέρετε

1.Πέρασαν τα stress test της ΕΚΤ οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική) παρά τα κεφαλαιακά κενά που εντοπίστηκαν στις δυο τελευταίες. 25 από τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες εμφάνισαν ανάγκες. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα, αν και τώρα έχει μπροστά της τα δικά της stress test με την τρόικα, και κατόπιν πέρασε στην κόντρα με ....
τον ΣΥΡΙΖΑ. 

2.Νέα ντοκουμέντα αποκαλυπτικά της έλλειψης... δημοκρατικού ήθους της Χρυσής Αυγής ήρθαν στην δημοσιότητα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει σε συγκέντρωση του κόμματος πριν τις εκλογές του 2012 ότι ποτέ δεν δήλωσε δημοκράτης και ότι στόχος του είναι η κατάλυση του πολιτεύματος. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος θα δικαστεί και για ληστεία αφού είχε επιτεθεί σε μετανάστη και το έκλεψε το κινητό τηλέφωνο. Τέλος, οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους το σύνολο των καταγγελιών κατά αστυνομικών από μετανάστες στα κέντρα κράτησης, οι οποίες καταδεικνύουν ρατσιστικό μένος από πλευράς των αρχών. 

3.Το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες της Παρασκευής σε 25 δήμους της Αθήνας. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το επίδομα για τους πληγέντες θα ανέρχεται σε περίπου 580 ευρώ και ότι η αποζημίωση για της ζημιές θα φτάνει μέχρι τα 5.800 ευρώ. 

4.Πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα, με βολές από τα ...αριστερά! Για «ξαφνικό έρωτα της πλουτοκρατίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το βασικό θέμα του Βήματος ενώ με την Ρένα Δούρου τα βάζει το Πρώτο Θέμα στο κύριο άρθρο του, υποστηρίζοντας ότι η Περιφερειάρχης Αττικής απεμπόλησε την ιδεολογία της μετά τις εκλογές και προσέλαβε ιδιωτική εταιρία καθαρισμού. 

5.Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας.

6.Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας κατά 8,5% δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

7.Oι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις φαίνεται ότι θα κερδίσουν τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές καθώς τα πρώτα exit poll έδειξαν το κόμμα του Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, να προηγείται με 23%. Ακολουθεί πολύ στενά το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, Λαϊκό Μέτωπο, με 21,3% και έπεται το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυνα με 13,2%.

8.Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν εκτιμά πως «η Γαλλία κινδυνεύει να βρεθεί στην κατάσταση την οποία έχει γνωρίσει η Ελλάδα» και να αναγκαστεί «να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Την ίδια στιγμή, με την δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να πέφτει διαρκώς, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας για να σχολιάσει τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας δήλωσε ότι «ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε»

9.Βίντεο στο οποίο φαίνεται το... εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσε η τζιχαντιστική οργάνωση, που κατά την διάρκεια του διημέρου έχασε δυο πόλεις στο Ιράκ. Στο βίντεο φαίνονται παιδιά κάτω των 10 ετών να εκπαιδεύονται στα όπλα, να παρακολουθούν αποκεφαλισμούς και να φανατίζονται θρησκευτικά.

10.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κλείνει το επικοινωνιακό παράθυρο που επιχείρησε να ανοίξει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα δημοσκοπικής ανόδου του ευρωσκεπτικιστικού UKip του Νάιτζελ Φάρατζ. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την επιβολή πιθανών περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων που αναζητούν εργασίας εντός της Ε.Ε., κάτι που είχε εξαγγείλει ο Κάμερον. Ότι οι πόλεις είναι υπό πολιορκία των μεταναστών, της απάντησε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

*Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου για την Ελευθεροτυπία
 
Πηγή: tvxs.gr