27 Οκτ 2014

Κάμερον σε ΕΕ: Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

«Τα 2 δισ. ευρώ δεν είναι φραγκοδίφραγκα, είναι χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων», κατήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει τα 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον τα οποία καλείται να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την...
1η Δεκεμβρίου, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επιβολής προστίμου σε περίπτωση καθυστέρησης.«Η Βρετανία δεν θα πληρώσει τα 2 δισ, ευρώ σε κανέναν την 1η Δεκεμβρίου και απορρίπτουμε την πληρωμή του ποσού αυτού. Θα πολεμήσουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους», υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Το ποσό και το χρονοδιάγραμμα αυτού του αιτήματος είναι απαράδεκτα. Τροποποιήσεις γίνονται κάθε χρόνο, όμως μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να ζητήσουν ποτέ (από κάποια χώρα) δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% της καθαρής συνεισφοράς μας πέρυσι», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η συνεισφορά του Λονδίνου στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ έπειτα από την αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας. «Δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι περισσότερα από την καθαρή συνεισφορά κάποιων χωρών. Δεν είναι φραγκοδίφραγκα, είναι χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων», κατήγγειλε ο Κάμερον.

Νωρίτερα ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάτσεκ Ντομινίκ είχε δηλώσει ότι η Βρετανία κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτή την 1η Δεκεμβρίου.

Ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα», είχε πει ο Ντομινίκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν η Βρετανία δεν καταβάλει τη συνεισφορά της την 1η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θα ρωτήσει τους λόγους της καθυστέρησης και θα αναμείνει την απάντηση. Κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα», προειδοποίησε.
Πηγή:http://www.protothema.gr