28 Οκτ 2014

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα βρείτε το εκκαθαριστικό με τις εκπτώσεις

Για τρίτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά
Περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει από σήμερα να προμηθευτούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.Είναι η 3η φορά που οι ίδιοι φορολογούμενοι τυπώνουν το εκκαθαριστικό και φυσικά υπεύθυνο γι' αυτό είναι το υπουργείο Οικονομικών και οι αστοχίες στις έπεφτε συνεχώς.Στελέχη του υπουργείου...
Οικονομικών στελέχη αναφέρουν σχετικά με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τη νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ ή έλαβαν το προηγούμενο έτος διάφορα επιδόματα θα χάσουν την έκπτωση εκτός και αν κατατεθεί νέα διάταξη που να τους εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο εντοπισμός των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ το έντυπο Ε2 δεν είναι κωδικοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό ποια ακίνητα είναι κενά. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει σχετίζονται με:
• Λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος. Για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι».
• Ορθογραφικά λάθη από τα οποία δεν διαπιστώνεται εάν το ακίνητο είναι κενό.
• Δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.

Όλοι οι ανωτέρω την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να τους αναγνωρισθεί η έκπτωση.

Σε αυτή τη φάση θα εμφανιστούν στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπονται για τις τρεις μεγάλες κοινωνικές ομάδες:
1.Τους έχοντες χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ (κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και αξία ακινήτων η οποία δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά σε επιφάνεια και τις 200.000 ευρώ σε αξία (σ.σ οι 200.000 ευρώ ισχύουν για οικογένεια με δύο παιδιά καθώς για τον εργένη το όριο είναι 85.000 ευρώ και για τον παντρεμένο 150.000 ευρώ)
2.Τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 80% με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (κλιμακούμενο και αυτό ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) αλλά και επιφάνεια ακινήτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων
3.Τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013.

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης, θα βρουν διορθωμένο το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό. Θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή καθώς με το που θα αναζητούν μέσω TAXISnet το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα αντικρίζουν ένα γραπτό μήνυμα από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.

Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τα εξής:
«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)
Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οικογένειες. Μπορεί το κάθε εκκαθαριστικό να είναι ατομικό, ωστόσο η έκπτωση του 50% ή του 100% για όσους πληρούν τα κριτήρια είναι οικογενειακή. Άρα, τα ποσά της έκπτωσης θα εμφανίζονται και στα ακίνητα της συζύγου και στα ακίνητα του συζύγου.
Εκτός από το εκκαθαριστικό, θα έχουν διορθωθεί και οι δόσεις. Έτσι, η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι μικρότερη καθώς σε αυτήν θα έχει συμπεριληφθεί και το ένα πέμπτο του ποσού που προκύπτει από την έκπτωση φόρου. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου με βάση το ποσό πριν την έκπτωση, η διαφορά θα αντιμετωπιστεί ως «προκαταβολή» της δόσης του Νοεμβρίου.