6 Ιουν 2014

Τι κρύβει το εσπευσμένο «κλείσιμο» της Βουλής

Τα καυτά νομοσχέδια που εκκρεμούν θα μπορούν να ψηφίζονται με τις ελεγχόμενες συνθέσεις των θερινών τμημάτων. Παραγράφονται όλες οι τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου - Ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει στον ανασχηματισμό δίχως ....
πιέσεις.

Του Χάρη Ιωάννου
 Βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, την απόφαση για τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας την έχει η κυβέρνηση και όχι η ίδια Βουλή. Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θυροκολλήθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα χθες στη Βουλή από τη φρουρά του κτιρίου.  ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, την απόφαση για τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας την έχει η κυβέρνηση και όχι η ίδια Βουλή. Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θυροκολλήθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα χθες στη Βουλή από τη φρουρά του κτιρίου.
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός αποφάσισε χθες την πρόωρη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων, σε μια προσπάθεια να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του κοινοβουλευτικού αυτού ελιγμού.

Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια που εκκρεμούν, θα μπορούν να ψηφίζονται με ελεγχόμενη σύνθεση, χωρίς «διαφωνούντες» ή δυσαρεστημένους που δεν θα υπουργοποιηθούν, ακόμη και αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση.

Σε αυτά συγκαταλέγονται: το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, που προβλέπει το «σπάσιμο» της επιχείρησης, ώστε να περάσει σε ιδιώτες η αγορά ενέργειας, αλλά και το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού.

Αντιρρήσεις

Και για τα δύο αυτά νομοθετήματα έχουν ήδη εκδηλωθεί σημαντικές αντιρρήσεις από κυβερνητικούς βουλευτές. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η ευθύνη για τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα θερινά τμήματα ανήκει στον πρόεδρό της, ο οποίος μπορεί και να αντικαθιστά βουλευτές διαρκούντος του τμήματος ή ακόμη και πριν από μια ψηφοφορία.

*Ο δεύτερος λόγος είναι ότι λύνονται τα χέρια του πρωθυπουργού για να προχωρήσει απερίσπαστος στον εξαγγελθέντα ανασχηματισμό, απαλλαγμένος από το καθημερινό κοινοβουλευτικό «πρέσινγκ» των βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι σε κάθε νομοσχέδιο πιέζουν συνεχώς για αλλαγές.

*Ο τρίτος λόγος είναι ότι δίνει «συγχωροχάρτι» στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς παραγράφονται πλέον όλες οι τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, είτε έχουν έρθει με τη μορφή δικογραφίας στη Βουλή είτε όχι.

Μετά την απόφαση αυτή ακυρώνεται και η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, όπου θα συζητούνταν δύο δικογραφίες – φωτιά: η πρώτη αφορά τη δίωξη του Ηλ. Κασιδιάρη (Χ.Α.) για το βίντεο Μπαλτάκου και η δεύτερη τον νυν υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, για τον οποίο ο προφυλακισμένος για την υπόθεση της Χ.Α. επιχειρηματίας Α. Πάλλης καταγγέλλει ότι υποστηρίζει πως ως βουλευτής της Ν.Δ. κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή κατόπιν αμοιβής.

Στις καλένδες παραπέμπεται επίσης και η ζητηθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το βίντεο Μπαλτάκου και τις σχέσεις Ν.Δ. – Χρυσής Αυγής.

Στα τρία θερινά τμήματα που αποτελούνται από 100 βουλευτές έκαστο, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η νομοθετική εργασία διεξάγονται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της Ολομέλειας είχαν τερματιστεί πρόωρα και το 2009 από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία υπό το βάρος των σκανδάλων (Βατοπέδι, ομόλογα, Παυλίδης, Siemens), διήνυε τους τελευταίους μήνες ζωής της.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον χορό των αντιδράσεων στην απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει ξαφνικά τις εργασίες της Ολομέλειας άνοιξε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωρά σε εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής, χωρίς καμία συζήτηση», επισήμανε ο Π. Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι «η Βουλή πρέπει να κλείσει μόνο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών».

Σε παρέμβασή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές εναντίον τόσο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια για «υπονόμευση της δημοκρατίας και φαλκίδευση της διαφάνειας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ κ.λπ., θα κοιμούνται ήσυχοι, καθώς παραγράφονται οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες της περιόδου 2009-2012».