4 Νοε 2013

Θυσίες ήλθε να μας τάξει ο Μάρτιν Σουλτς

Νέες θυσίες,όπως αυτές που έκαναν οι γονείς του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε να κάνουν οι Έλληνες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σημερινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Ανάπτυξη για το Νότο».Δείχνοντας το δρόμο του τι θα...
απαιτήσει η Γερμανία, ο Σοσιαλδημοκράτης κ. Σουλτς, που προαλείφεται για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ζητώντας τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια αν και στην αρχή της ομιλίας του... γλύκανε το ακροατήριο, μιλώντας για χώρες των "ευκαιριών και του μέλλοντος" και όχι για χώρες της κρίσης.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους θα πρέπει να αποτελεί  πρώτη προτεραιότητα κάθε στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη στις χώρες του νότου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Επίσης τόνισε πως χρειάζεται μια επενδυτική πολιτική από το κράτος, καθώς και καινοτόμοι εργαζόμενοι. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η σύνδεση των νέων στην Ελλάδα με αυτούς των επαναστατημένων βόρειο-αφρικανικών κρατών, μιλώντας για "ευκαιρία των δυο πλευρών της Μεσογείου στην πρόοδο". Μάλιστα, στο ζήτημα της ανάπτυξης στη Μεσόγειο στάθηκε ιδιαίτερα, κάνοντας αναφορά και στην Τουρκία.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη ενώ μιλώντας για θέματα ενεργειακής ασφαλείας ζήτησε συνεργασία των μεσογειακών χωρών, εννοώντας σαφώς και το Ισραήλ με την Τουρκία.

«Ας τολμήσουμε περισσότεροι, ας γίνουμε πιο τολμηροί, ας αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνουν ο φυσικός πλούτος και η γεωστρατηγική θέση της Μεσογείου» σύμπληρωσε ο Γερμανός σοσιαλιστής.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, τόνισε ο κ. Σουλτς, «θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, ανάμεσα στους πολίτες, την πολιτική και τα ιδρύματα».

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού. Επίσης, τόνισε ότι η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης και οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν εξτρεμιστές, γιατί είναι ναζί, αλλά γιατί είναι απελπισμένοι.

Τέλος, ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι οι ιδέες των Νάιτζελ Φάρατζ και Μαρίν Λεπέν δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί τα ευρωπαϊκά έθνη δεν θα ήταν μόνα τους ισχυρότερα, αλλά θα αντιμετώπιζαν εντονότερο ανταγωνισμό.

Το «παρών» στο συνέδριο δίνουν, επίσης, ευρωβουλευτές, καθώς και δημοσιογράφοι από τα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι από τις έξι συμμετέχουσες χώρες, συζητούν και καταθέτουν προτάσεις για ισάριθμες θεματικές ενότητες:

• Πώς θα υπερβούμε την κρίση και θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη
• Πώς οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη
• Πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας

Εν όψει και των ευρωεκλογών του 2014 η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενθαρρύνει το διάλογο για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στις χώρες που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση. 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Πηγή:http://www.protothema.gr