5 Νοε 2013

Προς όσους σκέφτονται να μην απεργήσουν . . .


Του Γιάννη Βερίγου
Έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν τις πιο απίθανες δικαιολογίες, προκειμένου να αποφύγουν κάποιοι την ενεργό συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το πλέον διαδεδομένο επιχείρημα που συχνά ακούγεται: "Δεν μπορώ να απεργήσω, γιατί δε μου φτάνει ο μισθός μου να ζήσω". Μα γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο .... πρέπει να απεργήσετε! Επειδή μισθός σας δεν σας φτάνει να ζήσετε. Επειδή τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τον έφτασαν σε σημείο εξαθλίωσης.  

Έχω ακούσει πολλές φορές, πολλούς από εσάς να λέτε: "Δεν μπορώ να απεργήσω γιατί έχω παιδιά, που έχουν ανάγκη το μεροκάματο της απεργίας". Μα για τα παιδιά σου πρέπει να απεργήσεις, να αγωνιστείς, να παλέψεις και να συμβάλεις στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για σένα και για εκείνα. Για να μπορείς να τα κοιτάς στα μάτια, όταν θα σε ρωτήσουν, τι έκανες για εκείνα.

Ακούω πολλές φορές να λέτε: "Δεν απεργώ, γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, εκείνες που προκηρύσσουν τις απεργίες, είναι συμβιβασμένες". Και τι κάνετε, αν όπως λέτε είναι συμβιβασμένες, για να τις αλλάξετε; Με τις δικές σας ψήφους συνεχίζουν να υπάρχουν!

Ακούω  κάποιους από εσάς να λέτε: "Γιατί να απεργήσω; Μήπως πρόκειται με την απεργία να αλλάξει κάτι;"  Λέτε ψέματα και το γνωρίζετε! Ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ότι κερδήθηκε από τους Εργαζόμενους, κερδήθηκε με αγώνες, τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ και από κανέναν!

Ακούω κάποιους από εσάς να λέτε: "Δεν θα απεργήσω, αν δεν απεργήσουν και οι άλλοι". Μα και οι άλλοι  σκέφτονται όπως εσείς. Κάντε εσείς την αρχή και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι.  Αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες και μη κρύβεστε πίσω από τους "άλλους".

Ένα ακόμη διαδεδομένο επιχείρημα σας: "Μα μια μέρα απεργία; να γίνει διαρκείας να έχει αποτέλεσμα!" Μπορεί και να έχετε δίκιο, όσοι το λέτε και το πιστεύετε. Και όσοι το πιστεύετε, ανεξάρτητα αν είστε πικραμένοι, απεργείτε. Όμως αρκετοί, το χρησιμοποιείτε απλά ως επιχείρημα και είστε οι ίδιοι που, σε μεγαλύτερης διάρκειας  κινητοποιήσεις, αντιστρέφετε το επιχείρημα και σας προβληματίζει το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος!

Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους, θα σας γράψω μια παροιμία που λέει ο λαός μας και που κατά τη γνώμη μου, έχει πλήρη εφαρμογή στο θέμα: " Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει!"

Μην προσπαθείτε λοιπόν να βρείτε δικαιολογίες για να μην απεργήσετε αύριο. Γιατί "αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις" (Καβάφης)