4 Οκτ 2013

Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα βλέπει ο επικεφαλής του ESM

«Κέρδη από την κρίση για την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες»
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - φωτ: ReutersΟ γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ δεν αποκλείει η Πορτογαλία να τα καταφέρει χωρίς πρόσθετη στήριξη από τον μόνιμο μηχανισμό ....
διάσωσης. Παραδέχεται ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκόμισαν κέρδη από την κρίση.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - φωτ: Reuters
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - φωτ: Reuters
  Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει πως «είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με την έκδοση δικών της ομολόγων». Σημειώνει ότι η χώρα είχε την πιο δύσκολη αφετηρία από όλα τα κράτη που πλήττονται από την κρίση «και μέχρι τώρα έχει διευθετήσει τις περισσότερες πολιτικές προσαρμογής».
Κέρδη από την κρίση για την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες
Στην επισήμανση της Handelsblatt ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 599 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι αυτό είναι κόστος για τη Γερμανία, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Πράγματι, αλλά αυτό το έμβασμα δεν θα κοστίσει, σε τελική ανάλυση, τίποτε στο γερμανό φορολογούμενο. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κέρδη από τόκους που άντλησε η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Και εδώ διαπιστώνουμε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ έβγαλαν κέρδος από την ευρωκρίση και δεν σημείωσαν απώλειες. Οι φόβοι περί υπερβολικά μεγάλου κόστους δεν συνάδουν με την πραγματική πρόοδο που σημειώθηκε».
O Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης λέγοντας ότι «έχει βελτιωθεί σαφώς η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που χρηματοδοτούνται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, ESM».
«Οι χρηματαγορές είναι πιο γρήγορες από τις δημοκρατίες»
Σχολιάζοντας τις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «φυσικά και θα ήταν καλό για την Ευρώπη και τις αγορές να σχηματιστεί σύντομα στη Γερμανία η νέα κυβέρνηση. Αλλά στο παρελθόν μάθαμε ότι οι χρηματαγορές είναι πιο γρήγορες από τις δημοκρατίες. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», διαμήνυσε ο επικεφαλής του ESM.
Πηγή: enet.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle