31 Οκτ 2013

Την επόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή


Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες τρύπες, που υπάρχουν στο σύστημα σε σχέση με εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία, αδήλωτη και ανασφάλιστη, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός .... Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. «Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ύστερα από πολλή επεξεργασία συγκεκριμένη στόχευση, ούτως ώστε να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων και πραγματικά τη δύσκολη περίοδο, που περνάμε, να μην υπάρχει ανάγκη για μείωση των δαπανών, γενικότερα, που έχουν να κάνουν ασφαλώς με τις συντάξεις» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου εκφράζει την πεποίθηση ότι «με την κατάθεσή του και τη συζήτησή του, θα φανεί ότι είναι ένα νομοσχέδιο θετικό από όλες τις πλευρές. Έχει μέσα διατάξεις που λύνουν προβλήματα, έχει διατάξεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Επί των συγκεκριμένων διατάξεων, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανείς που θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει σοβαρά περί του αντιθέτου».

ΕΡ: Αναζητάτε, κ. υπουργέ, τρόπους για την είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο; 

ΑΠ: Έχουμε αυτόν το στόχο, πιστεύουμε ότι είναι εφικτός. Η συντονισμένη προσπάθεια που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας το σύστημα Εργάνη για να πατάξουμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία απέδειξε ότι μπορούμε, εφόσον θωρακισθούμε θεσμικά, να έχουμε δραστική μείωσή της και αυτό κάνουμε.

Επιπλέον, έχουμε διατάξεις που δεν αφήνουν περιθώριο σε κάποιον που θέλει να παίξει παιγνίδια με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, όπως π.χ. τη συσχέτιση της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) με την καταβολή των αντίστοιχων ποσών που προβλέπονται σε αυτή. Είναι ζητήματα που έχουν βγει ως συμπέρασμα από την εμπειρία και του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων να δώσουμε αποφασιστικό χτύπημα σε αυτούς που για ίδιον όφελος βάλλουν κατά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση στα ταμεία, γιατί πολλοί ασφαλισμένοι που έχουν βγει στη σύνταξη διαμαρτύρονται ότι αργεί πάρα πολύ η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης, μπορεί και δύο χρόνια, ακόμη, έχουμε και τέτοια παραδείγματα...

ΑΠ: Είναι γεγονός, έχουμε διαφοροποιήσεις, ασφαλώς, ανάλογα με το ταμείο και ανάλογα με το ποιος είναι ο ασφαλισμένος, μια και στην περίπτωση που έχουμε διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Η μακροπρόθεσμη λύση δίνεται με την καταγραφή πλέον του ασφαλιστικού βίου του κάθε ασφαλισμένου, ανεξαρτήτως ταμείου, και που θα λύσει οριστικά τα θέματα, αλλά αυτό ισχύει από το '15.

Σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα μέσα και από την αύξηση της προσωρινής σύνταξης που θα προβλέπεται στο σ/ν, αλλά και με άλλες διατάξεις που θα επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της σύνταξης να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, να μειωθεί κατά το δυνατό. Θεωρώ ότι το σ/ν αυτό, με την κατάθεσή του και τη συζήτησή του, θα φανεί ότι είναι ένα σ/ν θετικό από όλες τις πλευρές. Έχει μέσα διατάξεις που λύνουν προβλήματα, έχει διατάξεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Επί των συγκεκριμένων διατάξεων, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανείς που θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει σοβαρά περί του αντιθέτου.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, πότε θα γίνει ακριβώς η κατάθεση του σ/ν; Τις επόμενες ημέρες;   ΑΠ: Βεβαίως. Η συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, από ό,τι γνωρίζω, θα οδηγήσει και στην ψήφισή του.

Κύριε υπουργέ, τελευταία ερώτηση. Μπορείτε να βεβαιώσετε τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους ότι δεν θα έχουν μειώσεις μισθών; Ξέρετε ότι πολλές φορές οι διαβεβαιώσεις ανησυχούν περισσότερο τους ενδιαφερόμενους. Εγώ, πραγματικά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια και για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και για γενικότερες εξελίξεις εφόσον ευωδοθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πετύχει αυτά που έχει θέσει ως στόχους στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και ως διεκδίκηση στα πλαίσια της ΕΕ, αν ευωδοθούν αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο για το Ασφαλιστικό, αλλά για πολλά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, θα έχουμε καλές εξελίξεις. Αυτό εκτιμώ ως ταπεινός και απλός πολίτης αυτού του τόπου. 

Πηγή: express.gr