29 Οκτ 2013

Έλληνες, οι λιγότερο ευτυχισμένοι πολίτες στην Ευρώπη

Φωτο: Κ. Τσακαλίδης / FosPhotos
Ως οι λιγότερο ευτυχισμένοι πολίτες της Ευρώπης καταγράφονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο οικονομικό περιοδικό  «Wirtschaftswoche». Πιο ευτυχισμένοι στην Ευρώπη αναδεικνύονται οι Δανοί.
  Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια ....
μελέτη «Άτλας της Ευτυχίας». Οι Γερμανοί επιστήμονες Μπερντ Ραφελχούσεν και Ρενάτε Κέχερ, υπεύθυνοι της έρευνας, αναφέρουν πως το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων διευρύνεται πλέον και σε ό,τι αφορά την ευτυχία.

Από το 2002, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτη, καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Ελλάδας και Δανίας η διαφορά βρισκόταν τότε στις 3,4 μονάδες, ενώ σήμερα έχει διευρυνθεί στις 5,5 μονάδες.

Στην έρευνα συμμετέχουν κάθε χρόνο 3.000 Ευρωπαίοι, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις για την προσωπική τους κατάσταση, την οποία αξιολογούν οι ίδιοι, σε κλίμακα από 0 μονάδες (πολύ δυσαρεστημένος) ως 10 μονάδες (πολύ ευχαριστημένος).

Πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2007, η Ελλάδα είχε βαθμολογηθεί με 5,7 μονάδες, ενώ σήμερα περιορίζεται στις 3,4. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπου ο βαθμός «ευτυχίας» μειώθηκε αισθητά. Αντιθέτως, κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο βαθμός «ευτυχίας» για τους λαούς των χωρών της Βαλτικής.

Πηγή: tvxs.gr