8 Οκτ 2013

Κρίσιμη ημέρα η αυριανή για την ανώτατη εκπαίδευση

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς αύριο, Τετάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων των καταλόγων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε...
διαθεσιμότητα.Στις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας από την περασμένη εβδομάδα. Επιστολή απέστειλε και ο υπουργός Παιδείας, ενώ ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία οι διοικήσεις καλούνταν να παραδώσουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί.
Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

«Ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας» τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημίων (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ζητούν να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια να συμφωνηθεί με το υπουργείο μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, εξάλλου, το Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι η απεργία διαρκείας αλλά και η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις κινητοποιήσεις καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι αύριο, ημέρα εκπνοής του «τελεσίγραφου» του υπουργείου Παιδείας για τα ονόματα των 1.349 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 11:00 το πρωί για τους πρωτοετείς φοιτητές του ΕΜΠ, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα ακολουθήσει εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. 

Πηγή:http://www.newsbeast.gr