20 Οκτ 2013

«Κλείστε τις χαραμάδες για να μην κρυώνετε»!

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας να δοθεί επίδομα μόνωσης των κουφωμάτων αντί του επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στη χορήγηση του θεωρώντας ότι αυτή είναι η μοναδική παροχή που μπορεί να γίνει φέτος....
Έχει, όμως, συμφωνηθεί ατύπως η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους κατά 50 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας στο μισό, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Παράλληλα, όμως, για το 2014, αναφέρει το «Πρώτο θέμα της Κυριακής» αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των ευγενών ταμείων και παροχή κινήτρων στους παλιούς φοροφυγάδες να νομιμοποιήσουν το μαύρο χρήμα τους πληρώνοντας 25% φόρο.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων και εκτάσεων, θεωρώντας ότι αυτή είναι μια λύση που θα αποφέρει και άμεσα έσοδα και μελλοντικά.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία θα περάσει σε θετικο πρόσημο, δηλαδή από ύφεση 4% φέτος θα περάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, γεγονός που θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές για δανεισμό. Θεωρεί επίσης ότιθ θα υπ΄ρξουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς έχει εκλείψει ο κίνδυνος της εξόδου από την ΟΝΕ.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης η πίεση που δέχτηκε ο κ. Στουρνάρας στο Ecofin ήταν μεγάλη. Η τρόικα αντιδρούσε στη μείωση και έφτασε στο σημείο στέλεχός της να τον πιέσει να μην ανακοινώσει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης λέγοντάς του: Why don't you give money to Greeks to insulate their houses? (γιατί δεν δίνεται χρήματα στους Έλληνες να μονώσουν τα σπίτια τους;). Ο Έλληνας υπουργός του απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει οργανωμένα για την επόμενη χρονιά, αλλά ότι για φέτος δεν προλαβαίνει κανείς να μονώσει τα τζάμια και να αλλάξει κουφώματα. Και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε αυτοβούλως να ανακοινώσει το επίδομα της θέρμανσης παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας.

Τα μέτρα για το 2014:

Συντάξεις: Περικοπές ξανά στις «υψηλές» συντάξεις με μείωση των επικουρικών ασφαλίσεων και κατάργηση των εξαιρέσεων.

Επίδομα: Χωρίς επίδομα οι εποχικά εργαζόμενοι

Άμυνα: Στοχευμένες παρεμβάσεις στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες παραμένουν υψηλές σε σχέση με το μέγεθος και τις ανάγκες της οικονομίας.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr