24 Οκτ 2013

Θέμα χρόνου η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ομολογεί ο υφυπ. Εργασίας Β. Κεγκέρογλου

Αλλαγές στο νόμο που προβλέπει όριο στις ομαδικές απολύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπ. Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
"Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο" δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου, προσθέτοντας .... πως "όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς".
 
Όπως είπε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, βάση της συζήτησης για τις αλλαγές θα αποτελέσει μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που παραδίδεται εντός του Νοεμβρίου στην κυβέρνηση.
 
"Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις", σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
 
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μια επιχείρηση. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης. 
 
Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων.
 
Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. «Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το άρθρο 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές» δήλωσε η βουλευτής. 
 
Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, «οι οποίοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη».
 
Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο υφυπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη. 
 
Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». 
 
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε, επίσης, ότι ουδέποτε ο κ. Βρούτσης μίλησε για στοχευμένες μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα υπενθύμισε όσα έχουν προβλεφθεί για την εισαγωγή μαθηματικού τύπου στον υπολογισμό των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων και στη δυνατότητα των επικουρικών ταμείων.

Πηγή: newmoney.gr