16 Οκτ 2013

Τρόικα: Ξαναγράψτε τον προϋπολογισμό του 2014, βρείτε 2 δισ. ευρώ με νέα μέτρα

Πιέσεις από Άσμουνσεν για ταχύτητα στις αποκρατικοποιήσεις
Στο «κενό» (χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό) φαίνεται πως έχει πέσει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο κατέθεσε προ ημερών μόλις στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το μήνυμα της επίσκεψης του...
προέδρου του Euro Working Group Τόμας Βίζερ προς το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό ήταν πως «θα δούμε όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο», εννοώντας ουσιαστικά πως τα νούμερα και τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές θα «κλειδώσουν» μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2017, τον οποίο θα συντάσσουν παράλληλα κυβέρνηση και Τρόικα.
«Απειλούν» έτσι να κάνουν «αγνώριστο» το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, σε σχέση με αυτό  που παρουσίασε η κυβέρνηση μόλις αναχώρησε από την Αθήνα η ομάδα Τόμσεν.

Οι ξένοι δανειστές μοιάζουν να μην βιάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα και η επάνοδός τους μετατίθεται πλέον χρονικά για την άλλη εβδομάδα, αντί για μεθαύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Θεωρούν πως έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται, μέχρι να σχηματιστεί και κυβέρνηση στη Γερμανία, για να προβάλουν κάθε λογική ή απίθανη ένσταση ή απαίτηση.

Ήδη από τις δηλώσεις Άσμουνσεν προκύπτει πίεση για ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις. Αν οι εισπράξεις δεν έρθουν, πιέζουν για άμεσα διορθωτικά μέτρα που, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, προβλέπουν αυτόματες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σχεδιάζουν κατά την πάγια τακτική τους, να ανατρέψουν ό,τι σχεδίαζε η κυβέρνηση, με τρεις τρόπους:

-          «ανακαλύπτοντας» δημοσιονομικό κενό –που σημαίνει λήψη νέων μέτρων- ύψους 2 δισ. ευρώ
-          «φουσκώνοντας» το χρηματοδοτικό κενό του 2014 στα 5-6 δισ, αντί 4-4,4 που εκτιμά η κυβέρνηση,
-           «ψαλιδίζοντας» τις προβλέψεις για πλεόνασμα και ανάπτυξη το 2013 και 2014.

Στην κυβέρνηση πάντως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για «οριζόντια» νέα μέτρα. «Ποντάρουν πολλά» σε στοιχεία που διαθέτουν και προμηνύουν πολύ μικρότερη ύφεση (3,5%-3,8% αντί 4% για φέτος) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα (έως 500 εκατ. αντί 344 εκατ. που με το «ζόρι» δέχτηκαν στο τέλος οι ελεγκτές). Αν της «βγουν» καλύτερα τα νούμερα για το 2013, θα έχει μια καλύτερη αφετηρία και για το 2014.

Και αν ακόμα όμως η Τρόικα κάνει τελικά κάπου πίσω, στο «παζάρι» που θα διαρκέσει μέχρι και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, θα έχει ήδη ανοίξει νέα θέματα για τον επόμενο κρίσιμο έλεγχο του Μαρτίου, με  απαιτήσεις για πρόσθετα διορθωτικά μέτρα όπως απολύσεις στο δημόσιο,  μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις κλπ.

Πηγή:http://www.protothema.gr