30 Σεπ 2013

Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά όχι Δανείων

Του Κώστα Οικονόμου
Το σχέδιο υλοποιείται υπό καθεστώς απόλυτης... διακριτικότητας (στα όρια της μυστικότητας), αν και στο παρελθόν, όταν ξεκινούσε η προετοιμασία του, είχε συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος για τη μετεξέλιξη του Ταμείου ....
Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), καθώς η τρόικα εξαρχής δεν μπορούσε να αντιληφθεί βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του. Κάπως έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε ήδη η διακοπή της εμπορικής δραστηριότητάς του, η οποία είχε μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών σχεδόν από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που έχει γίνει με την ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το Ταμείο δεν θα μπορεί να χορηγεί νέα δάνεια και δεν θα μπορεί, παράλληλα, να δέχεται νέες καταθέσεις.

Εννοείται πως, από τη στιγμή που η σχετική ρύθμιση ψηφιστεί και πάρει την άγουσα για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ΤΠκΔ θα συνεχίσει να ασκεί εμπορική δραστηριότητα μόνο για το υφιστάμενο εύρος εργασιών του.

Δηλαδή, θα ανανεώνει τις καταθέσεις που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο του και παράλληλα θα συνεχίζεται κανονικά η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έχει εκδώσει. Ωστόσο, καινούργια δάνεια και νέες καταθέσεις θα σταματήσει να εκδίδει και να δέχεται, αντίστοιχα.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και έχει συμφωνηθεί από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν είχε και πολλά περιθώρια αντιδράσεων. Γεγονός αποτελεί ότι η τρόικα, από την πρώτη στιγμή που είχε ασχοληθεί με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, είχε διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για τους λόγους ύπαρξης του ΤΠκΔ. Αυτό το κλίμα επέτεινε, μάλιστα, τότε (προ τριετίας περίπου) και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό λόμπι, το οποίο θεωρούσε πως το Ταμείο ήταν ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής του σε επίπεδο προσφερομένων επιτοκίων. Για την ακρίβεια, σε κρίσιμες συγκυρίες αποδεικνυόταν σοβαρός διεκδικητής μιας πίτας που ολοένα και λιγόστευε με το πέρασμα του χρόνου.

Τότε ήταν που τέθηκε για πρώτη φορά προς συζήτηση η προοπτική της πώλησης του Ταμείου.

Μάλιστα, στο υπουργείο είχαν εμφανιστεί δύο υποψήφιοι αγοραστές του, οι οποίοι στοχοποιούσαν κυρίως το κομμάτι των καταθέσεων. Οι προσφορές μελετήθηκαν, αλλά απορρίφθηκαν, κι αυτό γιατί η τρόικα άρχισε σχεδόν από τότε να σχεδιάζει την προοπτική του «λουκέτου» για το εμπορικό κομμάτι του ΤΠκΔ. Απλώς, όπως λένε πηγές κοντά στο project, τότε κρίθηκε πρώιμο, ενώ μεσολάβησαν και μια σειρά από πολύ πιο κρίσιμες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο «Ταμείο» να μείνει ανοιχτό. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε η τρόικα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να το κλείσει μια και καλή.

Τότε, λοιπόν, επιλέχθηκε η λύση της σταδιακής απομείωσης του εμπορικού κομματιού του ΤΠκΔ, που θα οδηγήσει στην οριστική απάλειψή του. Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι διαδικασίες για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, κάτι το οποίο στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και πολύ απλό. Όπως λένε οι πληροφορίες, απαιτήθηκε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Αρχικά, η πρόβλεψη ήταν ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να τελειώσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο. Γι΄ αυτό και η νέα στόχευση που έχει γίνει κάνει λόγο για ολοκλήρωση του project μέσα στον Οκτώβριο. Ακόμα κι έτσι, πάντως, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Κι αυτό, γιατί ένα σχέδιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ουσιαστικά, προ τριετίας τώρα φτάνει στο τέλος του. Οπότε, για έναν μήνα καθυστέρηση, «μικρό το κακό».

Εφόσον όλα υλοποιηθούν βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, το Ταμείο της επόμενης μέρας θα ασχολείται αποκλειστικά με όλες τις δραστηριότητές του πλην της τραπεζικής. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, πολύ θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι αντί να το απομειώσουν. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα διασφάλιζαν ένα καλό ποσό, το οποίο θα μπορούσαν να το εντάξουν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και, έτσι, να κλείσουν άλλο ένα μέτωπο, κατά τρόπο κερδοφόρο και αποτελεσματικό. Η τρόικα, όμως, είχε άλλη άποψη και τελικώς την επέβαλε.

Δεν κατάλαβαν γιατί... υπήρχε

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πώληση του τραπεζικού βραχίονα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αρχικά, είχε «ενταχθεί» στο ίδιο πακέτο με τις πωλήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ως γνωστόν, το καλό κομμάτι της πρώτης «πέρασε» στον όμιλο Πειραιώς, πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι πλέον μέλος του ομίλου Eurobank.

Αν δεν άλλαζαν οι διαθέσεις της τρόικας αναφορικά με την επόμενη μέρα του Ταμείου, το σίγουρο είναι ότι τώρα θα είχε τεθεί επί τάπητος η προοπτική και της δικής του πώλησης, μέσω της προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού. Τι μεσολάβησε και αποφασίστηκε η λύση της απομείωσης;

Όπως λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου που βρίσκονται κοντά στο project, σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλε αποφασιστικά το γεγονός ότι οι ελεγκτές δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν το ακριβές αντικείμενο του ΤΠκΔ και τον σκοπό ύπαρξής του. Γι΄ αυτό και, αφού ασχολήθηκαν για λίγο καιρό με την περίπτωσή του, κατόπιν πήραν την οριστική τους απόφαση. Η οποία οδηγεί στη λογική της σταδιακής απομείωσης ως προς το κομμάτι της τραπεζικής του δραστηριότητας. Και έτσι ένα κομμάτι της τραπεζικής ιστορίας της χώρας κλείνει οριστικά.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Σεπτεμβρίου
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:γωΘΩΓγ