ΑΠΟ ΤΗΝ τηλεόραση στο σαλονάκι με δερματίνη
που βρίσκεται στον προθάλαμο του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα θα δουν
τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών οι επικεφαλής της τρόικας, Πάουλ
Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και ....
Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), κατά τη
διάρκεια της πρώτης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών για τον έλεγχο
της ελληνικής οικονομίας.
Η αξιολόγηση
Οι ίδιες κοινοτικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων, καθώς ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική συμφωνία και επιμένουν ότι «η αξιολόγηση θα δείξει αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων».
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ελπίζουν ότι τα μέτρα θα αποφευχθούν, κυρίως επειδή οι δανειστές θέλουν να βοηθήσουν ώστε να μη διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Γι' αυτό το οικονομικό επιτελείο θα ρίξει όλο το βάρος στην προσπάθεια να πείσει την τρόικα ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλάζει και γι' αυτό τα όποια δημοσιονομικά κενά μπορούν να καλυφθούν χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.
Από τη στιγμή που το χαρτί της πολιτικής λύσης κάηκε, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν αποφέρει καμία δέσμευση των δανειστών, ώστε να μη ληφθούν ή τουλάχιστον να μην ανακοινωθούν αυτή τη στιγμή τα νέα μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται στο plan Β.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» ότι αυτό που δεν πέτυχε η πολιτική διαπραγμάτευση θα το καταφέρει η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, το οποίο σε συνδυασμό με την αναστροφή του κλίματος, που, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, φαίνεται από την υποχώρηση της ύφεσης στο 3,8%, αποδεικνύουν ότι η οικονομία οδεύει προς την ανάπτυξη.
Τα παραπάνω επιχειρήματα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα πείσουν τους δανειστές να μην ανοίξουν συζήτηση για νέα μέτρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια.
Τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης
Πρώτο στάδιο
ΕΩΣ ΤΙΣ 10 Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην πρόοδο των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων που έχει θέσει το Eurogroup τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 1 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι:
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ: Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα σε σχέση με τα τέσσερα προαπαιτούμενα αφορά το μέλλον των τριών εταιρειών, το οποίο θα κριθεί τις επόμενες μέρες. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει μέχρι και την τελευταία στιγμή επαφές με εκπροσώπους της Κομισιόν, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στις δύο αμυντικές βιομηχανίες.
Οπως όλα δείχνουν, πολλά θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά με την τρόικα, όπου και αναμένεται να επαναλάβουν την ελληνική πρόταση για διατήρηση του αμυντικού σκέλους και εκκαθάριση του πολιτικού.
Διαθεσιμότητα: Ο κατάλογος με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι έτοιμος, μετά και τη λίστα των 1.665 «διαθεσίμων» διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων την οποία το υπουργείο Παιδείας με δική του ευθύνη συνέταξε και απέστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος των 2.000 απολύσεων, καθώς εκτιμάται ότι έχει καλυφθεί μετά το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ και την απόλυση των 2.565 υπαλλήλων της.
ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι η διαδικασία προσδιορισμού των χρεών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ώς το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών.
Κώδικας Δικηγόρων: Το μόνο προαπαιτούμενο που σίγουρα έχει εκπληρωθεί είναι ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή.
Δεύτερο στάδιο
Το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τη διακοπή για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11-12-13 Οκτωβρίου) και το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται να είναι και το πιο δύσκολο στάδιο του ελέγχου, καθώς στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν:
* οι αποκλίσεις του Προϋπολογισμού του 2013,
* το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014,
* η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016,
* το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017,
* ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων,
* η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών,
* τα αποτελέσματα στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής,
* οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, που ξεκινούν σήμερα, θα κρίνουν και την κουβέντα που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το νέο πακέτο χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στα μέσα του 2014, ύψους 11-12 δισ. ευρώ.
Πηγή: enet.gr