27 Σεπ 2013

Χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Γεωδυναμικά πολύπλοκος ο ελληνικός χώρος. Κοιτάσματα μπορεί να υπάρχουν: (Α,Β) στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου (π.χ. Πρίνος, Επανομή), (Γ) στη Μεσοελληνική Μολασσική Αύλακα, από τα Γρεβενά ώς την Κοζάνη, με εξαίρεση όμως μικρές λεκάνες, κατά πάσα πιθανότητα μη εκμεταλλεύσιμες, (Δ) στη Δυτική Ελλάδα, από τα αλβανικά σύνορα ώς την Πελοπόννησο, στο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, (Ε) στο υποθαλάσσιο πλατό της Αδριατικής και (Ζ) νοτιοανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της ΜεσΤο χρονοδιάγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στο δεύτερο ....
«Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit».
Γεωδυναμικά πολύπλοκος ο ελληνικός χώρος. Κοιτάσματα μπορεί να υπάρχουν: (Α,Β) στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου (π.χ. Πρίνος, Επανομή), (Γ) στη Μεσοελληνική Μολασσική Αύλακα, από τα Γρεβενά ώς την Κοζάνη, με εξαίρεση όμως μικρές λεκάνες, κατά πάσα πιθανότητα μη εκμεταλλεύσιμες, (Δ) στη Δυτική Ελλάδα, από τα αλβανικά σύνορα ώς την Πελοπόννησο, στο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, (Ε) στο υποθαλάσσιο πλατό της Αδριατικής και (Ζ) νοτιοανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της Μεσ Γεωδυναμικά πολύπλοκος ο ελληνικός χώρος. Κοιτάσματα μπορεί να υπάρχουν: (Α,Β) στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου (π.χ. Πρίνος, Επανομή), (Γ) στη Μεσοελληνική Μολασσική Αύλακα, από τα Γρεβενά ώς την Κοζάνη, με εξαίρεση όμως μικρές λεκάνες, κατά πάσα πιθανότητα μη εκμεταλλεύσιμες, (Δ) στη Δυτική Ελλάδα, από τα αλβανικά σύνορα ώς την Πελοπόννησο, στο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, (Ε) στο υποθαλάσσιο πλατό της Αδριατικής και (Ζ) νοτιοανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υποθαλάσσια περιοχή της Μεσ  

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες έρευνες, ενώ πρόσθεσε ότι η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια.
Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι: 
-Έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας open door για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές: Δυτικό Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο (πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν για υδρογονάνθρακες και επαναπροκηρύχθηκαν). Για τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση, ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.
-Για τις υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου το υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.
-Το 2014-2015 θα προκηρυχθούν για έρευνα οι περιοχές στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Περί τα τέλη του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές το 2012 από τη νορβηγική εταιρία PGS, οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων και κάθε εξέλιξη που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.
Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών
Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, «ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και ξεκάθαροι όροι» εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσε ότι η Energean Oil & Gas (η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της διαδικασίας open door, στην οποία το σχήμα της Energean μαζί με την Petra Petroleum έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος. Η διαδικασία όπως είπε κρατά από τον Ιούνιο του 2012, ενώ η κύρωσή της από την Βουλή θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο.
«Η προώθηση των διαδικασιών και η ανακάλυψη κοιτασμάτων αναμφίβολα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στη χώρα. Κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Πόσο μάλλον που γύροι παραχωρήσεων εξελίσσονται με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου», ανέφερε ο κ.Ρήγας.
Τέλος έκανε λόγο για συχνές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς σε αντιδιαστολή π.χ. με το Μαυροβούνιο όπου όλοι οι όροι -φορολογία, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες- περιλαμβάνονται εξ αρχής στο σχέδιο σύμβασης και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με σαφήνεια αν τους συμφέρει ή όχι να επενδύσουν και με την Αίγυπτο, όπου παρά τις συνεχείς και βίαιες πολιτικές αλλαγές, οι άνθρωποι που ηγούνται του κρατικού πετρελαϊκού τομέα είναι εδώ και χρόνια οι ίδιοι και το περιβάλλον σταθερό. 
Πηγή: enet.gr