16 Αυγ 2013

Πρόταση σοκ των Γερμανών Βιομηχάνων: «Ο ESM να απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους και να λάβει ως αντάλλαγμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία»

Ο γεν. διευθυντής του λόμπι BDI - στενός συνεργάτης του Σόιμπλε - σημειώνει πως η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να ρθει "κατ' ανάγκη" από ένα "κούρεμα" του χρέους

Σε μία ριζοσπαστική πρόταση αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης προχωρά ο γενικός διευθυντής του λόμπι των Γερμανών Βιομηχάνων .... BDI, Μαρκους Κέρμπερ και στενός συνεργάτης του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
 
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Κέρμπερ προτείνει ο Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM να εξελιχθεί σε ένα είδος «υπ. Οικονομικών» το οποίο θα μπορεί να ελέγχει και να παρεμβαίνει στο δημόσιο χρέος των χωρών μελών. 
 
«Για παράδειγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, «ο ESM θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να λαμβάνει κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Έτσι θα εξακολουθεί το χρέος να είναι βιώσιμο». 
 
Ο Κέρμπερ, που είχε διατελέσει μέχρι το 2011 διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, εστιάζει στη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της τρόικα για το χρέος της Ελλάδας και κατά πόσο αυτό είναι βιώσιμο. Και υπογραμμίζει πως μία ελάφρυνση δεν χρειάζεται να έλθει κατ’ ανάγκη από ένα συμβατικό «κούρεμα» χρέους.
 
«Καθώς στις χώρες σε κρίση παρατηρείται καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να δίδονται κρατικά περιουσιακά στοιχεία στον ESM απευθείας προκειμένου να μειώνεται το χρέος τους», σημειώνει χαρακτηριστικά. 
Έτσι καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση, αναγνωρίζοντας βέβαια πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν αλλαγές στην Συνθήκη της Ευρώπης.
 
Στ. Μορ.

Πηγή: newmoney.gr