19 Αυγ 2013

Πλειστηριασμοί για το καλό μας...

Η κυοφορούμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκαλεί πολιτικές εντάσεις πριν καν αποκτήσει υλική υπόσταση. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παίρνει πάνω του την προσπάθεια συμμόρφωσης στην πιεστική απαίτηση ....
της Τρόικας, ρίχνοντας το γάντι στους βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης που έχουν προαναγγείλει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο και σε εκείνους που έχουν στοχοποιήσει τον ίδιο προσωπικά. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της επιδιώκει να αναδείξει τη συγκεκριμένη μάχη σε μητέρα των πολιτικών μαχών του φθινοπώρου που έρχεται, ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών, επιστρέφοντας στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο αναμένεται να δείξουν επιμονή και αδιαλλαξία, γιατί βαθύτερος στόχος τους είναι η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων εδώ. Της Αγγελικής Σπανού

Στο βάθος της εικόνας υπάρχουν τα stress tests από τα οποία θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους και τα οποία δεν αποκλείεται να δείξουν ότι υπάρχουν και άλλες τρύπες που πρέπει να καλυφθούν λόγω των επισφαλών δανείων που διογκώνονται όσο διογκώνεται η οικονομική δυσπραγία της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί». Και διαβεβαιώνει ότι θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να προστατευθούν οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου («Καθημερινή », « Ελεύθερος Τύπος », « Ημερησία »), το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμυνας για να καμφθούν οι ενστάσεις διψήφιου αριθμού βουλευτών της συμπολίτευσης και προωθεί την εξαίρεση των ανέργων, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, όπως επίσης την έναρξη των πλειστηριασμών από τα σπίτια εκείνων που έπαψαν να αποπληρώνουν το στεγαστικό δάνειο πριν από την κρίση, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μία πενταετία. Ανοιχτό είναι το ζήτημα του καθορισμού του ύψους του ανεξόφλητου δανείου που θα θεωρηθεί ως « διαβατήριο » για τους πλειστηριασμούς, ενώ προωθείται η μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη δοθεί παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο θα αναφέρεται στην έννοια του « συνεργάσιμου δανειολήπτη », ενώ θα προβλέπει συνεκτίμηση των δαπανών διαβίωσης και του συνόλου της περιουσίας του προκειμένου να βγει ή να μη βγει το ακίνητό του στο σφυρί.

Επιστρέφοντας από την Πύλο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα οργανώσει τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα, αφού συνεννοηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει θέση εναντίον της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να παρουσιαστεί η τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η θέση του κόμματός τους. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα ανιχνεύσουν προθέσεις και διαθέσεις στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφύγουν ένα πολιτικό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με την ατζέντα της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση εστιασμένη σε ένα θέμα καθόλου προνομιακό για την κυβέρνηση.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα βρεθεί στο στόχαστρο βουλευτών που θα αναζητήσουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να φορτωθεί τις μνημονιακές αμαρτίες και να δώσει το άλλοθι της επανεκκίνησης εφόσον υπάρξει διαδοχή στο υπουργείο Οικονομικών. Από το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο, αλλά και δεν μπορεί να προβλεφθεί η ένταση των πυρών που θα δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών το επόμενο διάστημα από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αισθητή η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει το οικονομικό επιτελείο, με τα σημειώματα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακίνητης περιουσίας 2011. Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες πολλές άλλες τέτοιες ειδοποιήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο εκατομμύρια πολίτες αλλά και την κυβέρνηση λόγω της διαφαινόμενης μαζικής αδυναμίας πληρωμής.

Ο Ευ. Βενιζέλος, άλλωστε, σκοπεύει να θέσει άμεσα το θέμα της αλλαγής του μέτρου εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με το επιχείρημα ότι δεν απέδωσε δημοσιονομικά ενώ είχε και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Και, βέβαια, θα γίνει το « ταμείο » του καλοκαιριού -τι απέδωσε η πολυδιαφημισμένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τι σημαίνει για τα κρατικά ταμεία η αυξημένη τουριστική κίνηση.

Οι διαρροές για τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς την είσπραξη εσόδων, με τους φοροοφειλέτες λόγω ανάγκης να συγχέονται με τους φοροφυγάδες εκ συστήματος, είναι δηλωτικές πανικού εν αναμονή των εκπροσώπων των πιστωτών που το φθινόπωρο θα τραβήξουν την κουρτίνα για να απογραφούν τα ελλείμματα και οι τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να εκτιμηθεί το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο διάστημα.

Η Bild προκαλεί τους Μέρκελ-Σόιμπλε βάζοντας στοίχημα ότι επίκειται κούρεμα του ελληνικού χρέους και εννοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει και, επομένως, θα χρειαστεί νέο «πακέτο». Είναι μία από τις λίγες φορές που η Bild δεν διαφωνεί με Spiegel και με όλους όσοι πιστεύουν ότι έρχεται νέο μνημόνιο (με ή χωρίς νέο δάνειο), ακόμη και αν ονομαστεί μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017.

Πηγή: tvxs.gr