8 Αυγ 2013

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΕ

Μόνον το 31% εκφράζει την εμπιστοσύνη του. Σε πολλές χώρες, δηλώνουν πως δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. «Δεν ακούγεται η φωνή μας στην ΕΕ», λέει το 89% των Ελλήνων και των Κυπρίων. 
Αρνητική εικόνα των πολιτών για την ΕΕ καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που υλοποιήθηκε στο διάστημα 10-26 Μαΐου σε δείγμα 32.694 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα μήνες περίπου πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές. Στο Ευρωβαρόμετρο διαφαίνεται ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων από τη μια και τους ....
πολίτες από την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα της «εμπιστοσύνης», η τάση που καταγράφεται δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν πως την προσφέρουν κατά 31% στην ΕΕ, κατά 26% στα εθνικά κοινοβούλια και κατά 25% στις εθνικές κυβερνήσεις.
Δεν αισθάνονται πολίτες της ΕΕ
Αναλυτικότερα στο ερώτημα αν «αισθάνεστε πολίτης της ΕΕ», οι Έλληνες πρωτοστατούν στην άρνηση. Συνολικά αρνητικοί είναι οι πολίτες της Ελλάδας (56%), της Κύπρου (55%), της Βρετανίας και της Βουλγαρίας (51%), της Ιταλίας (47%), ενώ συνολικά θετικά απαντούν οι πολίτες του Λουξεμβούργου (88%), της Μάλτας (81%), της Σλοβακίας (76%), της Γερμανίας και της Φινλανδίας (73%).
Τα δικαιώματά μας ως «πολίτες της ΕΕ» δηλώνουν ότι δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες της Γαλλίας (67%), της Ιταλίας (65%), της Ελλάδας (61%), της Βρετανίας (59%) και της Βουλγαρίας (57%), ενώ αντίθετα δηλώνουν ότι τα γνωρίζουν οι πολίτες του Λουξεμβούργου (67%), της Φινλανδίας (65%), της Γερμανίας (61%), της Δανίας και της Πολωνίας (59%).
Απαισιόδοξοι για το μέλλον
«Συνολικά απαισιόδοξοι» για το μέλλον της ΕΕ δηλώνουν οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου (69%), της Πορτογαλίας (67%), της Τσεχίας (56%) και της Βρετανίας (54%), ενώ «συνολικά αισιόδοξοι» δηλώνουν οι πολίτες της Δανίας (72%), της Λιθουανίας (64%), της Μάλτας και της Πολωνίας (63%) και της Ρουμανίας (60%).
«Η φωνή μου ακούγεται στην ΕΕ» είναι μια φράση που αντικρούεται μαζικά στην Κύπρο και την Ελλάδα (89%), την Τσεχία και την Πορτογαλία (81%), την Ιταλία (78%) και την Ισπανία (77%). Αντίθετα την ασπάζονται οι πολίτες της Δανίας (56%), του Βελγίου (48%), του Λουξεμβούργου (46%), της Μάλτας (45%) και της Σουηδίας (41%).
Τα χειρότερα έπονται
Αναφορικά με την κρίση και ιδιαίτερα την επίπτωσή της στην απασχόληση, πιστεύουν ότι «το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη» οι πολίτες της Κύπρου (83%), της Πορτογαλίας (75%), της Σλοβενίας (73%), της Γαλλίας και της Ελλάδας (68%), ενώ αντίθετα θεωρούν ότι η αιχμή της κρίσης ξεπεράστηκε οι πολίτες της Δανίας (60%), της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας (49%), της Βουλγαρίας (47%), της Λετονίας και της Ολλανδίας (46%).
Υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης με κοινό νόμισμα το ευρώ είναι κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι (73%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι πολίτες της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου (77%), του Βελγίου (76%) και της Φινλανδίας (75%). Αντίθετοι δηλώνουν οι πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας (79%), της Τσεχίας (71%) και της Δανίας (66%). Οι Έλληνες δηλώνουν υπέρμαχοι της ενοποίησης κατά 60% και οι Κύπριοι κατά 47%.
Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ